De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van donderdag, 1 maart 2007.

Achtergronddonderdag, 1 maart 2007

Pakistan, een dubbelhartige bondgenoot

Het is er toch van gekomen. Washington dringt er eindelijk bij Pakistan op aan de Taliban-strijders aan te pakken die de wederopbouw van Afghanistan frustereren.

Achtergronddonderdag, 1 maart 2007

Rusland werpt zich op als tegenwicht

Wat Iran en de Palestijnse kwestie betreft, neemt Rusland steeds meer afstand van de Westerse aanpak. Het hoopt daarmee nieuwe vrienden te maken en een beetje Amerika-pesten kan vanuit Russisch oogpunt nooit kwaad.

Cultuurdonderdag, 1 maart 2007

Vertrouwde oplaadbare humor

Jaren geleden stond hij nog in het voorprogramma van Herman Finkers toen deze nog op personeelsavonden optrad. En nog verder terug in de geschiedenis maakte hij deel uit van cabaretgroep Filter die zeer maatschappijkritische en geëngageerde humor op de planken bracht. Maar dat is voorgoed verleden tijd. Bert Visscher is ondertussen een zeer gearriveerde clown met een unieke positie in cabaretminnend Nederland, die elke avond volle zalen trekt. Zijn nieuwe show Stoffe jongens was dan ook in een mum van tijd uitverkocht en zal de eerste komende seizoenen overal weer in het land te zien zijn.

Cultuurdonderdag, 1 maart 2007

Geen samenhang in ‘De Kleine Kapitein’

De verfilming of toneelbewerking van een boek valt meestal tegen. Dingen zijn weggelaten en de hoofdpersonen zijn nooit zoals je ze hebt voorgesteld. Met de toneelbewerking van De Kleine Kapitein van Paul Biegel is het al niet anders. Ten eerste merk je hoe groot de invloed is van de illustraties. De Kleine Kapitein zit in je geheugen als het kleine jochie in zijn gestreepte trui met de veel te grote pet op, zoals Carl Hollander hem heeft getekend. Ten tweede zijn Marinka, Bange Toontje en Dikke Druif al lezend zulke levensechte figuren voor je geworden dat die onmogelijk na te spelen zijn.

Dossierdonderdag, 1 maart 2007

’Het Noorderlicht kwam van de NAM’

Onder de naam Duurzaam Ameland gaan bedrijven en instellingen het eiland de komende vijf jaar gebruiken voor experimenten op het gebied van duurzame energie. Het tweede project heet Groen Licht: energiezuinige en vogelvriendelijke verlichting op de veerdam en een NAM-productieplatform.

Economiedonderdag, 1 maart 2007

‘Veel meer dan gemiddelde bruidsbeurs’

Balk - Nog enkele dagen is er tijd voor de laatste voorbereidingen van het bruidsevenement van Bloembinderij Flower Power uit Balk en SM@RT, het leerbedrijf van CSG Gaasterland. Eigenaresse Lydia Steneker van de bloembinderij is maanden bezig geweest met acht leerlingen van de opleiding om het draaiboek in elkaar te zetten. ,,Het moet een gebeuren worden dat veel meer is dan een gemiddelde bruidsbeurs. Dit weekeinde moeten bezoekers een bruiloft bij ons kunnen beleven met alles wat erbij hoort. Zo zijn er presentaties van bruidsmode, feestkleding maar is het ook mogelijk om kapsters aan de slag te zien. Daarbij kunnen bezoekers ook zelf meedoen met verschillende workshops”, vertelt Steneker. ,,Het is bijvoorbeeld mogelijk om zelf corsages te maken.”

Economiedonderdag, 1 maart 2007

Philips stoot in Drachten afdeling af

Drachten - Philips stoot de afdeling IMS in Drachten af. Het bedrijfsonderdeel is leverancier van gereedschappen voor de productie van scheerkoppen. IMS wordt verkocht aan Norma in Hengelo. Het personeel, 85 man kan op de huidige vestiging blijven.

Hoofdartikeldonderdag, 1 maart 2007

Wel willen...

Om rust en vrede in het hele Midden-Oosten dichterbij te brengen, moet een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict gevonden worden. Daar bestaat geen verschil van mening over. De vijanden en vrienden van Israël zijn het erover eens dat hoe langer de Palestijnse kwestie voortsleept, hoe meer de verhoudingen in die regio en ook wereldwijd op scherp komen te staan. Ook de Europese Unie is die mening toegedaan. Europa onderschat ook de urgentie niet van een oplossing en zegt ook te willen bijdragen aan het vinden van een uitweg. Helaas blijven de Europese vredesinitiatieven steken in de goede bedoelingen. Zo is van het jongste vredesplan van Spanje, Italië en Frankrijk dat eind vorig jaar werd gepresenteerd, weinig meer vernomen. Dat geldt ook van Blairs ambitie om in zijn laatste dagen als Brits premier vrede te brengen in het Midden-Oosten.

Hoofdartikeldonderdag, 1 maart 2007

Adequate thuiszorg...

Staan vele honderden huishoudelijke hulpen binnenkort op straat in deze provincie? Het CNV is ervan overtuigd. De vakbond zegt tientallen telefoontjes te krijgen van thuiszorgmedewerkers die vrezen dat ze uit vaste loondienst gedegradeerd worden tot alphahulp. Dat betekent dat ze als zelfstandige moeten werken, mogelijkheden voor pensioenopbouw en bijscholing verliezen en dat ze eenvoudiger klusjes krijgen. Minstens één thuiszorgwerkgever zegt dat er mensen worden ontslagen en zegt van collega-bestuurders dezelfde voornemens te horen. De werkgever ziet zich daartoe gedwongen door het van kracht worden van de Wet maatschappelijke opvang (wmo). Gemeenten hebben sinds 1 januari de regie en moeten de thuiszorg volgens Europese regels aanbesteden. Het jaar 2006 ging voor veel thuiszorgorganisaties daarom goeddeels op aan het leren omgaan met aanbestedingen en het ‘zichzelf in de markt zetten’. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost. Beleid overhoop halen, snijden in budgetten, sociaal plan openbreken en zo meer.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Miljoenen extra voor Elfstedenroute

Stiens - De financiering voor het bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenroute is rond. De provincie Fryslân heeft daartoe enkele miljoenen euro’s extra uitgetrokken. Dat was nodig omdat de vaarroute, eind vorig jaar, onverwacht geen subsidie kreeg uit het Kompasfonds voor infrastructurele projecten in Noord-Nederland.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Friese zeilmakers doen proef met digitale meetmethode

Grou - Jarenlang stond het maken van een degelijk tuig bekend als een stukje ambachtswerk, maar wie nog denkt dat de Friese zeilmakers ambachtelijk bezig zijn, heeft het mis. De hightech is helemaal ingeburgerd in de zeilmakerij. Door lasers aangestuurde snijmachines ‘knippen’ haarfijn de zeilen. De komende tijd staan er grootscheepse veranderingen op stapel. De banen worden straks niet meer genaaid, maar gelijmd en het ambtelijk meten van de tuigage gaat helemaal verdwijnen. Tenminste, als de proeven die gisteren in het Aquaverium in Grou werden genomen met digitale meetapparatuur een vervolg krijgen.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Alternatief plan voor berg Reidingpark

Drachten - Er komt een alternatief voor de plannen om de berg in het Reidingpark in Drachten te verwijderen. Dat schrijven B en W in een brief aan 88 mensen die hebben gereageerd op de toekomstvisie voor de wijk De Bouwen, waar het Reidingpark onder valt. Het plan om de berg in het park af te graven stuit op veel verzet. Veel inwoners zijn van mening dat de berg, die in het begin van de 18de eeuw is aangelegd, een belangrijke cultuurhistorische betekenis heeft. Daarom komt er nu een tweede variant voor de opknapbeurt van het Reidingpark: één met de berg en één zonder de berg. De gemeenteraad moet uiteindelijk een van de twee kiezen. In de plannen van B en W worden aan de oostzijde van het park woningen gebouwd.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Grafstenen op begraafplaats Munnekezijl vallen om

De begraafplaats in Munnekezijl stamt uit 1853. Het is het oudste kerkhof in de gemeente Kollumerland. Het terrein ligt aan de Methardusstraat, in de dorpskern.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Provincies willen steunfonds voor pomphouder biobrandstof

Leeuwarden - Tankstationhouders die een pomp met biogas, aardgas, biodiesel of ethanol willen beginnen, moeten voor hun risicovolle investering een bankgarantie van het Rijk krijgen. Ook moet het Rijk nu eens een knoop doorhakken over lage accijnzen op schone biobrandstoffen.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Interzorg vecht contract aan

Zwaagwesteinde - Zorgcombinatie Interzorg uit Ferwert gaat de aanbesteding aanvechten van de thuiszorg in Dantumadeel, Kollumerland, Dongeradeel en Achtkarspelen. Directeur J.D. de Jong vindt het onaanvaardbaar dat zo’n tweehonderd cliënten alleen nog de zorg van seculiere thuiszorgorganisaties vergoed kunnen krijgen.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Christelijke thuiszorg niet meer vergoed

Zwaagwesteinde - Klanten van de christelijke thuiszorg Interzorg in de NOFA-gemeenten krijgen hun hulp niet meer automatisch vergoed.

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Skûtsjes: veel gesjoemel bij het meten van tuigen

Grou - Veel skûtsjes die meedoen aan de kampioenschappen van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) zijn overtuigd. Dat betekent dat ze meer doek op het skûtsje hebben staan, dan volgens de reglementen is toegestaan. Dat verklaarden diverse Friese zeilmakers gistermiddag in het Aquaverium in Grou waar een proef werd gehouden met digitale meetapparatuur voor zeilen.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 maart 2007

Van Gulik mag niet preken in vGKN

Drachten - De kerkenraad van de Wijkgemeente ‘De Oase’ van de Protestantse Gemeente Drachten heeft ds. Ernst van Gulik gezegd dat hij niet langer mag preken in gemeenten van de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN). De Drachtster voorganger had voor juni een predikbeurt staan in de vGKN-gemeente van Boornbergum. Die heeft hij nu moeten afzeggen.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 maart 2007

‘Kerkgrenzen worden virtueel, stille oecumene’

Amersfoort - De grenzen tussen kerken lijken meer en meer virtueel te worden. ,,‘Kerk’ wordt meer en meer een verzamelnaam voor de hele christelijke kerk.” De leden van de kerken zorgen zelf voor een ,,deïnstitutionalisering” die vooral betrekking heeft op de muren tussen de verschillende kerken. Dat constateert dr. Bas Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkdonderdag, 1 maart 2007

Vaker ‘patiënten’ in het inloophuis

Utrecht - Laagdrempelige vormen van opvang door kerken en buurtwerkers, inloophuizen, drugs- en straatpastoraat, krijgen steeds meer psychisch kwetsbare mensen over de vloer. Bij de helft van de onderzochte voorzieningen heeft 80 procent van de bezoekers een psychische handicap. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder verantwoordelijkheid van Kerk in Actie is uitgevoerd onder twintig opvangplekken.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Bijlsma en Mostertman pakken titel

Sneek Nick Bijlsma uit Sneek en Olav Mostertman uit Groningen hebben zich gisteren op het Bogerman College in Sneek verzekerd van de Friese schaaktitels bij de jeugd.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Rogers terug naar Amerika

Heerenveen De Amerikaan Robby Rogers keert terug naar zijn vaderland. Op verzoek van de 19-jarige voetballer, die vooral in het succesvolle belofteteam van Sportclub Heerenveen speelde, wordt de overeenkomst per 1 maart ontbonden.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Bekerfinale gaat aan neus Aris voorbij

Leeuwarden - Het bekersprookje Woon!Aris kent geen goed einde. De Leeuwarder basketballers waren gisteren niet in staat de finale te halen door Matrixx Magixx te verslaan. De Nijmegaren maakten optimaal gebruik van de zwaktes bij de Friezen. Coach André Roorda accepteerde de uitschakeling gelaten. ,,Ze waren gewoon beter.”

Sportdonderdag, 1 maart 2007

SC Heerenveen meldt zich voor eredivisie dames

Heerenveen - SC Heerenveen heeft zich bij de KNVB gemeld als deelnemer aan de nieuw op te zetten landelijke Eredivisie voor dames. De club reageert hiermee positief op het voornemen van de nationale voetbalbond om het damesvoetbal - in Nederland één van de snelst groeiende takken van sport - naar een hoger niveau te brengen.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Badmintonnen op de tegels van de veilinghal

Leeuwarden - ,,Het was binnen even koud als buiten. We speelden onze potjes op de tegels van de voormalige veilinghal in Huizum. Dat was niet ideaal, zelfs gevaarlijk als je eraan terugdenkt. Maar het had ook wel iets bijzonders.” Bien van der Heijde-Osinga (63) is één van de leden van het eerste uur van de Leeuwarder Badminton Club (LBC). De club viert zaterdag in zalencentrum Pryas haar 50-jarig jubileum. De vereniging, die op 1 maart in hotel De Groene Weide te Leeuwarden werd opgericht, telt inmiddels 200 leden. Het is daarmee één van de grootste badmintonclubs van het noorden.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Reguliere bekerzege Harkemase Boys

Leeuwarden - Harkemase Boys behaalde gisteravond een reguliere zege in de achtste finales van het Noordelijk bekertoernooi. Op eigen veld werd zondag eersteklasser SVBO uit Barger-Oosterveld met 3-1 verslagen. Onder andere door twee treffers van Tony Alberda.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Gevoelig verlies driebanders Bierling de Schepper

Amsterdam De driebanders van Bierling de Schepper uit Leeuwarden hebben gisteravond in de nationale competitie driebanden groot een gevoelige nederlaag geleden. In Amsterdam gingen de Friezen tegen Super Discount Amsterdam met 6-2 onderuit.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Maarten (10): ‘Schaken is niet voor nerds’

Leeuwarden - ,,Soms noemen ze me op school wel eens een nerd”, zegt Maarten Wagenaar van tien uit Sneek. ,,Maar dat slaat nergens op. Ze weten niet hoe spannend schaken kan zijn.” Tachtig jeugdige schakers uit de hele provincie maakten de afgelopen drie dagen in Sneek uit wie de beste schaker van Fryslân is. De kantine van het Bogerman College dient al voor de veertiende keer als locatie voor het Fries kampioenschap jeugdschaken. Dat kan mooi, want de leerlingen genieten op dit moment van de voorjaarsvakantie.

Sportdonderdag, 1 maart 2007

Veerkrachtig Flyers creëert goede positie

Geleen – Vadeko Flyers heeft de belangrijkste missie in de halve finale van de play-offs tegen Eaters Geleen gisteren meteen volbracht. De Heerenveense ijshockeyers wonnen in Geleen in de serie over maximaal vijf wedstrijden. De Friezen toonden veerkracht en zijn nu plots favoriet voor een plek in de finale.

Weerdonderdag, 1 maart 2007

Morgen beter

Vanmiddag en vanavond is het stormachtig en buiig weer. In het waddengebied kan kracht 9 worden bereikt. Morgen wordt het beter. Later vannacht en morgen neemt de noordwest tot westenwind geleidelijk af toe (vrij) krachtig. Morgen overdag 9 graden en eerst buien, maar ook zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties