De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 maart 2003.

Achtergrondzaterdag, 1 maart 2003

Een oproep tot duidelijke politieke taal van Nederland over Europa

Na veiligheid en multiculturaliteit is Europa het nieuwe taboe in de Nederlandse politiek. Schande, vindt de Vereniging Democratisch Europa.

Analysezaterdag, 1 maart 2003

Ahold valt van voetstuk

Het supermarktconcern Ahold heeft voor een grote schok gezorgd als gevolg van boekhoudmalversaties bij de Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice en het Argentijnse Disco. Het vertrouwen van de beleggers in de onderneming is ver te zoeken.

Cultuurzaterdag, 1 maart 2003

Nieuw boek over Friese orgels gepresenteerd

Leeuwarden - De geschiedschrijving van de orgels in Fryslân is verrijkt met een nieuw boek: De Friese orgels tussen 1500 en 1750 , door dr. Auke Hendrik Vlagsma, geboren in Bolsward (1939).

Cultuurzaterdag, 1 maart 2003

58 deelnemers aan solistenconcours van CBMF

Heerenveen – 58 muzikanten doen op zaterdag 15 maart mee aan het solistenconcours voor blazers en slagwerkers in Muziekcentrum De Rinkelbom te Heerenveen. Dat heeft voorzitter Durk Dam van de Christelijke Bond voor Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) laten weten.

Cultuurzaterdag, 1 maart 2003

Friese Idols tijdens Koninginnedag

Leeuwarden – De Stichting Promotie Leeuwarden (SPL) en de plaatselijke VVV houden op Koninginnedag een Friese versie van Idols . In navolging van het populaire televisieprogramma gaan de SPL en VVV op zoek naar jong talent.

Economiezaterdag, 1 maart 2003

Ahold ligt compleet in de vernieling

De gevolgen van de ramp die Ahold over zichzelf heeft afgeroepen zijn nog niet in volle omvang te overzien. Maar dat die gevolgen buitengewoon ernstig zijn en het voortbestaan van het concern in zijn huidige vorm in gevaar brengen staat vast, omdat de financiering van de winkelketens niet meer vanzelfsprekend is.

Hoofdartikelzaterdag, 1 maart 2003

Ontwikkelingshulp…

De huidige staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, vindt dat in het volgend kabinet deze portefeuille bezet moet worden door een minister. Die status geeft aan dat het Nederland ernst is met de problematiek, ook in het buitenland.

Regiozaterdag, 1 maart 2003

Fryslân moet tempo maken met bouwen

Leeuwarden - Er moet meer en anders worden gebouwd in Fryslân, anders loopt het woningtekort op en komt de werkgelegenheid in de bouwsector in gevaar. Provincie, gemeenten, woningcorporaties en aannemers moeten gaan samenwerken om de problemen op te lossen.

Regiozaterdag, 1 maart 2003

Tuchtcollege schorst Wolvegaaster notaris

Wolvega – Notaris A.J.L. van Wolde van notariskantoor Van Wolde in Wolvega is met ingang van 21 februari door de kamer van toezicht geschorst wegens mogelijk financieel wanbeleid. De kamer van toezicht is een tuchtcollege van het notariaat dat een notaris voor een periode van zes maanden kan schorsen. Wanneer de kamer dat nodig acht, kan zij ook een notaris uit zijn ambt zetten.

Regiozaterdag, 1 maart 2003

Ecoboer investeert in reclame


Regiozaterdag, 1 maart 2003

Een nachtwake tegen inbrekers

Gorredijk – De dorpswachten in Gorredijk hebben overdag niets te doen en kunnen daarom best worden ingezet in de avonduren, als er wél wat gebeurt. Dat riep Frans Knol laatst tijdens een bijeenkomst van de PvdA, uit frustratie. Deels omdat er de afgelopen vijf weken tweemaal werd ingebroken in zijn winkel, rookwarenzaak Primera. Voor een deel ook omdat net die ochtend een beveiliger bezig was de deuren van zijn zaak te voorzien van veiligheidsmaatregelen. De man moest steeds heen en weer om gereedschap uit de auto te pakken. Toch mocht hij van een passerende dorpswacht zijn auto niet voor de deur neerzetten. ,,En dat op een maandagochtend, als er verder niemand in de straat staat’’, schampert Knol. De eigenaar was boos. De dorpswachten waren er niet toen hij tot twee keer toe midden in de nacht een inbreker betrapte, maar leverden nu wél commentaar op een eventjes voor de deur geparkeerde auto. De maat was vol. Het afgelopen jaar werd er veel ingebroken in Gorredijk. Bij Knol dus, maar ook twee keer bij de televisiezaak, bij de juwelier en de beddenwinkel.

Regiozaterdag, 1 maart 2003

Slechte bereikbaarheid ergernis Dokterswacht

Drachten - Het is een half jaar na de start nog steeds een grote ergernis dat de Dokterswacht niet altijd bereikbaar is. Er wordt niet altijd opgenomen op het telefoonnummer 0900-1127112. ,,Er is geen goed alternatief, maar het heeft onze aandacht’’, zegt huisarts K. Boomsma uit Drachten. ,,Maar het speelt niet alleen met ons 0900-nummer, ik heb begrepen dat bij alle 0900-nummers twintig tot dertig procent van de telefoontjes niet doorkomt.’’

Regiozaterdag, 1 maart 2003

‘Westerkwartiers’ slaat aan

Marum – De openbare bibliotheek van Marum is totaal verrast door het grote aantal inschrijvingen voor een cursus Westerkwartiers. Voor de cursus van vijf weken, die maandagavond van start gaat, hebben zich 22 personen ingeschreven, terwijl er plaats is voor twintig cursisten. De cursus wordt gegeven door Tonko Ufkes uit Groningen.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 maart 2003

‘Er is een markt voor boekjes bij de bijbel

Arnhem - Het Gereformeerd Traktaatgenootschap Filippus viert in mei zijn 125-jarig bestaan. Het is helaas een jubileum met een rouwrandje, want de kleine uitgeverij is sinds afgelopen najaar niet langer zelfstandig. Het is een fonds geworden van Uitgeversgroep Jongbloed in Heerenveen.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 maart 2003

De pinksterbeweging moet het gesprek aangaan

In de pinksterbeweging staat ervaring op de voorgrond. Dat is haar sterkte en haar zwakte, zegt prof dr. Cees van der Laan. Een verhaal over de Amsterdamse pinkstergemeente die in de jaren vijftig naar Amerika emigreerde, maakt duidelijk wat de gevaren zijn als een kleine religieuze groep de eigen ervaring stelt boven het gesprek met anderen.

Sportzaterdag, 1 maart 2003

Heerenveen voor cruciale dubbel tegen PSV

Heerenveen – De komende twee wedstrijden zal SC Heerenveen meer duidelijkheid krijgen aangaande de kansen op Europees voetbal. De formatie van trainer Foppe de Haan zal tot twee keer toe binnen vijf dagen de degens moeten kruisen met PSV, de grote favoriet voor de landstitel.

Sportzaterdag, 1 maart 2003

Flyers kan het niet in het hol van de leeuw

Nijmegen - Wil Formido Flyers dit seizoen de finale halen in de strijd om het landskampioenschap, dan zullen de Heerenveense ijshockeyers in een best-of-five- serie minimaal een keer moeten winnen in Nijmegen. Dat de ploeg van Dave Hyrsky daar dit seizoen tegen Tigers nog niet een keer in geslaagd is geeft te denken. Vrijdagavond was Flyers er in het hol van de leeuw wel dichtbij, maar in extra tijd was het toch Nijmegen dat aan het langste eind trok.

Sportzaterdag, 1 maart 2003

Lachen langs de lijn

,,De Zuiderzeelijn is voor noordelijke bestuurders een sjibbolet geworden. Ze dient slechts een symbolisch belang. Het noordelijk bedrijfsleven vraagt om een snelle Zuiderzeelijn. Maar waarom? Omdat ondernemers dan in hun Mercedes op de A7 kunnen kijken of ze ’m kunnen bijhouden.’’

Weerzaterdag, 1 maart 2003

Opklaringen

Vanmiddag breekt de zon door met temperaturen die oplopen naar ongeveer 9 graden. Er waait een matige, in de kustgebieden soms vrij krachtige wind uit het zuidwesten. Morgen regent het in de ochtend en is er in de middag mogelijk wat zon bij 7 of 8 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties