De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 november 2008.

Cultuurzaterdag, 1 november 2008

Henk Helmantel is Kunstenaar van het Jaar

Leeuwarden - De Groningse kunstenaar Henk Helmantel is uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar. Hij versloeg hiermee zeven andere bekende beeldend kunstenaars, onder wie Armando, Anton Corbijn, Marlene Dumas en Erwin Olaf. De winnaar werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stedelijk Museum Schiedam, ter ere van de landelijke Kunstweek. Op de tweede plaats eindigde Marlene Dumas, gevolgd door de in Drachten geboren Renie Spoelstra en Erwin Olaf die op een gedeelde derde plaats eindigden.

Cultuurzaterdag, 1 november 2008

Haarlem Kunststad 2008; Ameland grijpt naast titel

Leeuwarden - Haarlem is gisteren uitgeroepen tot Kunststad van het Jaar 2008. Voor deze eretitel waren dertien gemeenten genomineerd, waaronder Ameland. Ameland wist niet tot de top-drie door te dringen ,,maar behoort zeker niet tot het staartje in de lijst’’, zegt David Polak, voorzitter van Stichting Kunstweek, initiatiefnemer van de prijs. ,,Gezien de gestelde criteria doet de gemeente Ameland het heel goed op het gebied van beeldende kunst en mag ze zich heel gelukkig prijzen.’’ Ameland heeft onder meer een Kunstmaand, waarvan de twaalfde editie vandaag begint. Vlissingen en Bergeijk zijn respectievelijk op de tweede en derde plaats geëindigd.

Cultuurzaterdag, 1 november 2008

Tsead Bruinja op longlist Dichter des Vaderlands

Leeuwarden - De Friese dichter Tsead Bruinja is een van de tien dichters die kans maken op de titel Dichter des Vaderlands. Dat heeft de stichting Poetry International gisteren bekendgemaakt. Op 28 januari wordt bekendgemaakt wie Driek van Wissen gaat opvolgen.

Cultuurzaterdag, 1 november 2008

Toekomst van Film Festival is in gevaar

Leeuwarden - Het Noordelijk Film Festival verkeert in een noodsituatie. Dat zegt artistiek leider ad interim Miryam van Lier. ,,Het festival draait al jaren veel te veel op vrijwilligers. De belasting van de mensen is te hoog.” Als er niet meer geld komt van de overheid, kan het festival volgend jaar niet doorgaan.

Economiezaterdag, 1 november 2008

Beurs in Drachten voor wonen en lifestyle

De woonbeurs in Drachten wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Ten opzichte van vorig jaar is er een verdubbeling van de beursvloer. Het Fries Congrescentrum, de Manegehal, Vreewykzaal en foyer zijn ingericht met meubels, woonaccessoires en woninginrichting. Er is een kraampjesmarkt en meubeloutlet. De beurs is gisteren geopend en duurt nog tot en met zondag.

Economiezaterdag, 1 november 2008

Prijs voor kaasboerderij De Gelder

Tijnje Kaasboerderij De Gelder uit Tijnje heeft op de regionale kaaskeuring voor Noord-Oost Nederland deze week de eerste prijs voor hun kazen in de wacht gesleept. Het bedrijf is uitgeroepen tot algemeen kampioen mede door de eerste prijzen bij de belegen als de oude boerenkaas. Vijftien bedrijven namen deel aan de keuring waarbij 45 kazen werden gekeurd.

Economiezaterdag, 1 november 2008

Friese bedrijven in race voor FD Gazellen Award

Leeuwarden - Waterketenbedrijf Aquario uit Sneek en E kwadraat advies uit Leeuwarden zijn genomineerd voor de FD Gazellen Award 2008. FD Gazellen is een initiatief van het Financieele Dagblad in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en MKB Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door ABN Amro, Unit4Agresso, BDO Accountants & Adviseurs en Graydon Nederland. Bedrijven die een omzetgroei van meer dan 20 procent weten te realiseren over drie jaar komen in aanmerking. Dit jaar zijn er zevenhonderd bedrijven geselecteerd. Op 4 november worden in Groningen de Awards uitgereikt voor Noord-Nederland.

Economiezaterdag, 1 november 2008

‘Werknemers willen spaarloon laten staan’

Amsterdam - De meerderheid van werknemers laat zijn spaarloon staan, als het nu vrij zou komen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Postbank Economisch Bureau onder meer dan 50.000 respondenten.

Hoofdartikelzaterdag, 1 november 2008

Hervormingsdag...

Hervormingsdag, 31 oktober, is aanleiding voor mensen in verschillende kerkelijke provincies naar elkaar te kijken. Zo spraken in het Centraal Weekblad de synodevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), ds. Gerrit de Fijter, en de bisschop van Groningen-Leeuwarden, mgr. Gerard de Korte over elkaar. Ze herkenden elkaar in ‘hun geloof in de God van Israël die in Christus zichtbaar is geworden’.

Regiozaterdag, 1 november 2008

‘Ellende voorkomen slecht beloond’

Leeuwarden - Juist door intelligent om te gaan met hun hulpaanbod konden instellingen als Zienn, Fier Fryslân en Limor de afgelopen jaren veel doen om grote persoonlijke ellende voor te zijn. Dat werk dreigt te worden wegbezuinigd door de naderende snoeiactie in de AWBZ.

Regiozaterdag, 1 november 2008

De tevredenheid overheerst bij Brok

Sneek - ,,It is de kroan op de diskusje dy’t wy hjir al jieren fiere.” Burgemeester Arno Brok van Sneek kijkt tevreden terug op de afgelopen week. De week waarin de gemeenteraden van Sneek, Wymbritseradiel, Wűnseradiel, Nijefurd

Regiozaterdag, 1 november 2008

Bewoners ruimen Haerenkwartier op

Oosterwolde - ,,Hartstikke mooi. Het is hier bijna onherkenbaar geworden”, glundert Dolf van der Linden. Met zo’n veertig mensen, onder wie een groot aantal wijkbewoners, zijn ze de wijk Haerenkwartier aan het opruimen. Bomen worden gesnoeid, tuintjes geschoffeld en achterpaden van grof vuil ontdaan.

Regiozaterdag, 1 november 2008

ChristenUnie: campagne over risico’s slaappillen

Leeuwarden - De Kamerfractie van de ChristenUnie vindt dat er een integrale aanpak moet komen om mensen te helpen bij het afkicken van hun slaap- en kalmeringsmiddelen. Minister Klink (CDA) van VWS heeft bepaald dat deze benzodiazepinen per 1 januari niet meer vergoed worden, maar dat vindt de ChristenUnie veel te eenzijdig.

Regiozaterdag, 1 november 2008

Te vaak een koopzondag in Leeuwarden

Leeuwarden/Drachten - 60 procent van de ondernemers in de Leeuwarder binnenstad vindt twaalf koopzondagen per jaar te veel. Dit blijkt uit onderzoek van de ChristenUnie. Intussen twijfelt de PvdA in Smallingerland nog altijd over de invoering van koopzondagen.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 november 2008

Bisdom Haarlem voegt Amsterdam toe in naam

Haarlem - Met ingang van volgend jaar zal het bisdom Haarlem bisdom Haarlem-Amsterdam heten. Dat heeft het bisdom vrijdag bekendgemaakt.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 november 2008

Predikantenbond: roer moet gezamenlijk om

Leeuwarden/Utrecht - De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP)ziet ‘positieve punten’ in het rapport van de commissie Veerman over hervorming van het predikantsambt. Maar is ook duidelijk. ‘Dit plan kan alleen werken als ook gemeenten en gemeenteleden de winst zien’, aldus BNP-voorzitter Sita Hofstra uit Leeuwarden.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 november 2008

Calvijn bracht psalmen weer aan de man

Putten - Calvijn leerde mensen bidden met de psalmen, aldus prof.dr. Elsie Anne McKee uit Princeton (VS). In de middeleeuwen baden mensen vaak tot de heiligen, zoals Sint Christoffel. De psalmen werden alleen in de kloosters gebeden, maar Calvijn beschouwde de psalmen als gebeden voor alle mensen.

Sportzaterdag, 1 november 2008

Zelfs de politie kan Sven Kramer niet afstoppen

Heerenveen - Op weg naar Thialf werd Sven Kramer aangesproken door een motoragent, omdat hij zonder licht fietste. De 22-jarige schaatser uit Heerenveen liet de diender echter weten dat 'ie geen tijd had en ‘vluchtte’ rap de ijstempel in.

Sportzaterdag, 1 november 2008

Sibon laat de koffers nog even onaangeroerd

Heerenveen - De koffers waren al bijna gepakt, daar de droom voor Gerald Sibon om een wereldreis te maken springlevend is. Die stond gepland in de tweede helft van het kalenderjaar 2009. Dan, als dit seizoen teneinde is, zou de inmiddels 34-jarige spits van sc Heerenveen zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen hangen. Maar de Friese club wil hem graag nog één jaar in het Abe Lenstra Stadion zien. En ‘Geraldinho’ zelf? Die laat de koffers nog even onaangeroerd.

Sportzaterdag, 1 november 2008

Ziek of niet, Thijsje Oenema schaatst harder dan ooit

Heerenveen - Het drietal vrouwen dat gisteren het podium beklom voor de huldiging van de 500 meter leek sterk op dat van afgelopen seizoen. Met de nadruk op ‘leek’. Want Annette Gerritsen werd weliswaar overtuigend eerste (met onder meer een erg rappe 38.40) en Margot Boer net als vorig jaar tweede, maar de vrouw op plaats drie heette niet Marianne Timmer. Wel Thijsje Oenema. Naast het brons leverde het haar een startbewijs op voor de eerste serie worldcupwedstrijden. Dat was niet alleen bijzonder verrassend, maar gezien de leveraandoening waarmee de twintigjarige schaatsster uit Joure kampt, vooral erg knap.

Sportzaterdag, 1 november 2008

Cambuur zet winnende lijn ‘gewoon’ door

Leeuwarden – SC Cambuur-Leeuwarden weet nauwelijks meer wat verliezen is. TOP Oss werd gisteravond in een sfeervol Cambuurstadion aan de zegekar van Stanley Menzo gebonden. Het is alweer de vijfde zege op rij de Friese eerste divisonist die zich daarmee steviger nestelt in de topvijf.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties