De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Hoofdartikelvrijdag, 20 april 2018

Schrijnende uitzetting mag tot protest leiden
Lang niet altijd haalt de uitzetting van asielzoekers de media. Deze week wel: deze krant schreef over de protesten tegen de uitzetting van een Afghaans gezin uit Burgum met drie kinderen (twaalf, zeven en zes jaar). De leden van het gezin werden vorige week vrijdagochtend vroeg van hun bed gelicht en overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist, om vandaar te worden uitgezet naar Afghanistan.
Hoe moeilijk de problematiek rond vluchtelingen in Nederland ook is, vast staat dat het geval van dit gezin schrijnend is. Voor alle burgers is Afghanistan een onveilig land. Voor dit gezin - bekeerd tot het christendom al wil de Nederlandse overheid dat niet geloven - geldt dat nog meer.
Niet voor niets geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een duidelijk negatief reisadvies voor Afghanistan. En ook niet voor niets deden negen kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties - onder meer Kerk in Actie, Amnesty International en Save the Children - begin maart nog een dringende oproep aan het kabinet om te stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingen.
In de samenleving en in de Tweede Kamer klinkt dan ook steeds meer kritiek op het feit dat de regering asielzoekers blijft uitzetten naar Afghanistan. De gemeenteraden van Leeuwarden en Tytsjerksteradiel namen onlangs nog een motie aan waarin de regering werd opgeroepen dit niet meer te doen. Dat was slechts een signaal, maar heel veel meer dan zo’n signaal afgeven kan een gemeenteraad niet doen, omdat die geen bevoegdheden hierin heeft.
Anders is het met een burgemeester: ook die heeft geen bevoegdheden op dit terrein, maar hij kan zich wel als een ‘burgervader’ inzetten voor de asielzoekers die in zijn gemeente wonen. En in dat opzicht lijkt de opstelling van burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel in dezen wel heel voorzichtig. Hij ried de demonstranten in Burgum - die protesteerden tegen de uitzetting van dit Afghaanse gezin - aan hun zorgen kenbaar te maken bij staatssecretaris Mark Harbers. Hijzelf had immers geen bevoegdheid hierin, meldde Gebben de demonstranten.
Dat is natuurlijk waar, maar het zou Gebben en eigenlijk ook ons allen sieren als wij iets luider onze stem laat horen tegen dit soort uitzettingen. Het geval van dit gezin is op zichzelf al schrijnend, maar hier werden ook nog kleine kinderen ’s ochtends vroeg van hun bed gelicht en gedwongen te vertrekken uit hun vertrouwde omgeving. Afscheid nemen van hun school en klasgenoten was er niet eens bij.
In een tijd waarin wij onze eigen herwonnen vrijheid van oorlog en terreur herdenken, de vrijheid die wij 73 jaar geleden herkregen, is zo’n verhaal extra schrijnend. Hiertegen protesteren als samenleving is niet verplicht. Maar het zou wel getuigen van menselijkheid. TO

| Fertel in freon | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0 |


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties