De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiovrijdag, 6 december 2002

Gif van gestolen padden kan dodelijk zijn
Leeuwarden – Uit dierenspeciaalzaak Repexotics aan de Zuidergrachtswal in Leeuwarden zijn drie giftige padden gestolen. Het slijm dat op de padden zit, kan een hallucinerende werking hebben. Een te hoge dosis van de stof kan de dood tot gevolg hebben. De politie, die de diefstal gisteren bekendmaakte, sluit niet uit dat de padden door junks zijn gestolen.
Eigenaar Richard Mastenbroek van de drie weken geleden geopende zaak waarschuwt voor de bijwerkingen van de pad. ,,Als je veel bufotoxine binnenkrijgt, kun je verlamd raken en overlijden. Likken aan de pad zorgt voor een hallucinerende werking.”
Volgens Mastenbroek scheiden de padden alleen grotere hoeveelheden gif af wanneer ze in bedreigende situaties komen. ,,Wanneer je ze pijn doet, produceren de gifklieren grotere hoeveelheden stof. De klieren zitten achter de ogen van de pad.”
De Bufo Marinus-reuzepad komt in de natuur alleen in Zuid-Amerika voor. Zijn natuurlijke vijanden weten hoe ze met de giftige klieren moeten omgaan. ,,Een roofvogel of een slang keert de pad op zijn rug en peuzelen hem vanuit de buikholte op”, aldus de eigenaar van de reptielenwinkel. De pad was in Australië uitgezet om torren te bestrijden. ,,Diersoorten zijn er uitgestorven, omdat ze niet wisten hoe ze met de pad moesten omgaan. Daar zijn hagedissen van drieënhalve meter dood aangetroffen met zo’n pad in de bek.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties