De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.


dinsdag 17 oktober

Geloof & Kerkdonderdag, 6 september 2007

Grootste Nederlandse beeldbank kerken gelanceerd

Groningen - Zo’n 60.000 opnames van kerken zijn te zien in de digitale beeldbank, die gisteren bij de start van het academisch jaar van de faculteit Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werd gelanceerd.

HANNEKE GOUDAPPEL
Het digitale fotoarchief www.kerkeninbeeld.nl is ontwikkeld door het Instituut voor Liturgiewetenschap van deze faculteit. Grondlegger van de collectie is dr. Regnerus Steensma uit Buitenpost. Steensma begon in 1965 als directeur van het instituut met het aanleggen van een fotoarchief van kerkgebouwen in Nederland, zowel van katholieke als van protestantse signatuur. ,,In 2000 zijn we begonnen om dit archief te digitaliseren”, vertelt dr. Justin Kroesen, die Steensma als coördinator van het instituut opvolgde toen deze met pensioen ging. Naast coördinator is Kroesen universitair docent architectuur en iconografie van het christendom aan de RUG.
De digitale beeldbank is het grootste specifieke kerkenarchief in Nederland, aldus Kroesen. ,,In de eerste plaats biedt ze een overzicht van ons nationale monumentenbestand, waarvan kerkgebouwen het leeuwendeel uitmaken.” Daarnaast fungeert het archief als een vraagbaak voor praktijkonderzoek, bijvoorbeeld bij kerkrestauraties, en bij lokaal historisch onderzoek. Op de site staan op alfabet alle plaatsnamen. Klik je op een plaatsnaam, volgen er foto’s van één of meer kerken. Per kerk bestaat het eerste deel uit oude afbeeldingen (voor zover beschikbaar), gevolgd door exterieuropnames (overzicht en details) en interieuropnames (idem). Nu alle 60.000 fotokaarten (van drieduizend verschillende kerken) gedigitaliseerd zijn, wordt de energie de komende tijd gestoken het toevoegen van beschrijvingen van de kerken.

Grote belangstelling

Dat de site in een behoefte voorziet, blijkt uit de bezoekersaantallen van de site terwijl deze nog in aanbouw was. Alleen al in juli bezochten bijna 45.000 mensen de site. Dat verbaast Kroesen niet. ,,Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat de interesse voor oude kerken enorm is, en alleen maar groeit.”
Waar Kroesen wel van op kijkt, is dat bijna de helft van de bezoekers uit het buitenland komt. De grote buitenlandse belangstelling is voor Kroesen reden om snel aan een Engelstalige variant te werken. ,,Zowel onderzoekers als bijvoorbeeld emigranten weten ons te vinden. Zo kreeg ik vorige maand een mail van een emigranten-echtpaar uit Canada bij wie de map met foto’s van de kerk in Loënga nostalgische gevoelens had opgeroepen. Van achter de schermen kunnen we zien waar mensen die de site bezoeken vandaan komen. Het zijn er veel uit Groningen, maar ook heel veel uit Fryslân.”
Hoeveel het project gekost heeft, weet Kroesen niet, maar het gaat in elk geval om ,,tonnen”. De financiële kant was geen probeleem. ,,Fondsen zijn kennelijk graag bereid om in dergelijke projecten geld te steken. Dat geeft ook aan dat kerken wel degelijk in de belangstelling staan.”
Steensma en Kroesen deden eerder onderzoek naar de liturgische inrichting van middeleeuwse dorpskerken in veertien Europese landen. Dat resulteerde in het boek The Interior of the Medieval Village Church / Het middeleeuwse dorpskerkinterieur dat in 2005 verscheen.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties