De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Geloof & Kerkmaandag, 28 augustus 2006

Lintje voor organiste Jannie Nicolai-Douma
Drogeham - Organiste Jannie Nicolai-Douma (57) uit Harkema heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Loco-burgemeester J. Stellinga van de gemeente Achtkarspelen spelde haar de versierselen op behorende bij de Orde van Oranje Nassau.
De uitreiking van het lintje gebeurde in het kerkgebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Lytsewei in Drogeham; de plek waar ze zondags achter het orgel plaatsneemt. Met een smoes was de jubilaris naar de kerk gelokt. Er was gezegd dat ze in de kerk moest luisteren naar een organist, met aansluitend nog een korte vergadering met de orgelcommissie. Aangekomen bij het gebouw bleken daar alle genodigden te zitten voor de plechtigheid. ,,Het was een complete verrassing”, zegt Nicolai. ,,Mijn man wist het al ongeveer vijf weken, maar die had goed zijn mond gehouden. Alleen aan de kinderen mocht hij het vertellen.”
Vijf jaar geleden, bij haar veertigjarig jubileum als organiste, had de activiteitencommissie nog als ludieke actie een ‘namaakonderscheiding’ gemaakt. ,,Maar dit was echt!”, vertelt Nicolai. ,,Ik ben er heel trots op. Het is toch een bekroning op je werk als organiste. Een stukje waardering.”
Ze kreeg de koninklijke onderscheiding omdat Nicolai dit jaar haar 45-jarig jubileum als organiste van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Drogeham viert. Daarnaast is zij lid van de orgelcommissie. Nicolai-Douma komt uit een muzikale familie. Haar opa was ooit voorzanger in de kerk van Drogeham, haar vader begeleidde de gemeentezang met trompetspel.
Op haar zevende kreeg Jannie Nicolai-Douma haar eerste orgellessen van meester Storteboom van de Gereformeerde School met de Bijbel in Drogeham. Gezeten naast organiste Antsje Land ontwikkelde ze haar talent voor het begeleiden van de gemeentezang in de erediensten. Dat begon met een paar liederen voor of na de dienst, maar al gauw groeide dat naar meer liederen.
De datum 25 juli 1961 was het officiële begin van haar loopbaan als organiste. Land was in die dienst ‘verhinderd’. ,,Ik was doodzenuwachtig. Thuis oefende ik altijd op een harmonium en dan moest je trappen voor de lucht. Op het kerkorgel hoefde dat niet, maar toch heb ik dat de hele dienst gedaan”, vertelde de organiste vijf jaar geleden in een interview met het Friesch Dagblad over die vuurdoop. De eerste psalm die ze speelde was 't Hijgend hert, psalm 42.
Jannie Nicolai leerde zich het orgelspelen vooral zelf aan. Ze heeft haar hele leven gespeeld in de kerk van Drogeham. Ze speelt tegenwoordig ook met regelmaat in de Gereformeerde Kerk van Harkema. Nicolai begeleidt op dit moment in Drogeham bij toerbuurt met haar collega’s Oebele Wagenaar en Margot de Greef op zondag de gemeentezang. Incidenteel speelt ook Alex Brouwer uit Damwoude in de vieringen.
Felicitaties
Zondag speelde Nicolai zowel in de ochtend- als in de middagviering. Na de middagdienst in de Drogeham werd Nicolai door haar kerkelijke gemeente in het zonnetje gezet. De jubilaris ontving bij het koffiedrinken diverse bossen bloemen, een cadeaubon, kaarten met felicitaties en enveloppen met inhoud. Jannie Nicolai-Douma denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Daarvoor vindt ze het orgelspelen nog veel te mooi. ,,Ik ga gewoon door zolang ik kan en gezond ben.”
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties