De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 24 januari

Geloof & Kerkdonderdag, 24 augustus 2006

‘Restauratie-Idols’ reddingsboei kerk Vierhuizen
Groningen - Al jaren wacht het Groningse dorp Vierhuizen op de restauratie van de dertiende eeuwse kerk. Maar na het wegvallen van de subsidies voor restauraties van de rijksoverheid ziet de toekomst er voor Vierhuizen zeer somber uit. Het nieuwe tv-programma BGL De Restauratie wordt nu aangegrepen om wellicht alsnog het benodigde geld - 900.000 euro - op tafel te krijgen.
De kerk van Vierhuizen is als enige monument uit Noord-Nederland genomineerd als deelnemer. Vanaf 12 november dingen er wekelijks monumenten naar een finaleplaats. Per uitzending wordt een winnaar gekozen voor de grote finale. Wordt de kerk van Vierhuizen in de finale op 17 december als winnaar gekozen, dan betaalt de BankGiro Loterij de totale restauratie. Zowel in de voorronde op 12 november als in de finale op 17 december bepalen de kijkers door hun belkeuze de uitslag. Directeur Peter Breukink van de Stichting Oude Groninger Kerken, sinds enige jaren eigenaar van de kerk, noemt het programma een ,,soort van Restauratie-Idols”.
Het AVRO-programma is een Nederlandse variant van het BBC-programma Restauration waarbij een historisch gebouw op instorten, samen met andere gebouwen strijd om een restauratie. Inmiddels zijn er bij de BBC twee reeksen van het programma te zien geweest. ,,Het programma is daar heel populair.” Endemol, die het programma ook in Engeland maakte, zal het programma voor de AVRO gaan produceren. Volgens Breukink is het ,,of je nu wel of niet wint” een programma dat op een bijzondere wijze aandacht vraagt voor het Nederlandse culturele erfgoed.
Met een kerk, een molen, wat boerderijen rond een kleine kern, ligt Vierhuizen (gemeente De Marne) verscholen achter de voormalige dijk van de Lauwerszee. De van oorspong tufstenen kerk is gebouwd rond 1200 en in 1640 grondig verbouwd. Twee eeuwen later is de vrijstaande toren afgebroken en een nieuwe toren voor de kerk gezet. De kerk van Vierhuizen is dringend aan restauratie toe. Toren, dak en goten, muren, ramen en het hele interieur zijn in bijzonder slechte conditie door jarenlange leegstand. Breukink is dan ook ,,dolgelukkig” dat Vierhuizen aan het programma mag meedoen. ,,We hebben 55 kerken in ons bezit en dit is hét grote zorgenkind”. De bouwkundige staat van het gebouw is ronduit slecht. ,,Op dit moment wordt het zuidvlak van het dak gerepareerd omdat de panlatten zo verrot zijn dat de pannen van het dak rolden.” Na deze reparatie is het beschikbare bedrag dat de bevolking voor de kerk ingezamelde op en moet de kerk wachten op betere tijden.
In Vierhuizen wonen ongeveer 800 mensen. ,,Je kunt je niet voorstellen dat de kerk daar uit het landschap zou verdwijnen”. De Stichting Oude Groninger Kerken zet in samenwerking met de Vereniging Dorpsbelangen een aantrekkelijk programma op waarmee ze veel publiciteit hopen te krijgen om de kerk van Vierhuizen van de ondergang te redden. ,,We hopen zoveel mogelijk sympathie op te wekken bij de mensen in het Noorden. Hoe meer mensen bellen, hoe meer kans we maken.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Van harte gefeliciteerd, Vierhuizen en de Stichting Oude Groninger
Kerken, met de deelname van uw kerk aan de 'Restauratie-idols'! Het is
bijzonder kwalijk dat het op deze manier nodig is om een dergelijk
eeuwenoud monument in stand te houden, maar ik wens u veel succes! Een
toekomst zonder al die prachtige sfeervolle en beeldbepalende
kerkgebouwen in Nederland is een akelig schrikbeeld. En het is hard nodig
dat men dat zich gaat realiseren, voor alle door kerkgenootschappen
afgestoten gebouwen zijn verdwenen. Ik stem op het prachtige kerkje! Door
Jelsma,
lid van de Landelijke Task Force Toekomst Kerkgebouwen
www.toekomstkerkgebouwen.nl

Door Jelsma, Hilversum - maandag, 4 september 2006


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties