De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 22 januari

Regiodinsdag, 22 augustus 2006

Duur gas en koude lente: winst Nuon
Leeuwarden - De nettowinst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. Het bedrijf verdiende meer op de verkoop van elektriciteit en de handel in energie. De omzet ging door de hoge olie- en gasprijzen van 930 miljoen naar 1,22 miljard euro. Dat heeft het bedrijf, dat voor bijna 13 procent eigendom is van de provincie Fryslân, gisteren laten weten.
De bijzondere posten niet meegerekend, komt de kwartaalwinst van Nuon uit op 136 miljoen euro, tegen 29 miljoen euro vorig jaar. Dat komt deels door administratieve veranderingen. Nuon moest door nieuwe boekhoudregels (IFRS) onder meer termijncontracten voor energie en emissierechten voor een hoger bedrag in de boeken zetten. Dit stuwde de nettowinst met 136 miljoen euro.
Bestuursvoorzitter L. van Halderen is erg tevreden met de cijfers. ,,Deze resultaten bevestigen dat Nuon op koers ligt. Het afstoten van niet-kernactiviteiten is nu nagenoeg afgerond. De verbetering van onze belangrijkste klantprocessen is in volle gang en krijgt in de loop van het jaar nog meer nadruk. We gaan in het tweede halfjaar onverminderd door met onze kostenreductieprogramma’s en efficiencyverbeteringen.”
Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal 29 miljoen euro winst op de verkoop van het Amerikaanse waterbedrijf Utilities Inc aan Hydro Star en de afstoting van het belang in het waterzuiveringsbedrijf Cascal, een gezamenlijke onderneming met het Britse Biwater.
Nuon profiteerde in het tweede kwartaal van een lichte stijging van het energieverbruik, onder meer door de koude lente. Het verbruik van consumenten en zakelijke klanten steeg met enkele procenten, aldus Nuon.
Daarnaast profiteerde de omzet van de hogere tarieven. Het energiebedrijf verhoogde op 1 januari de energieprijzen als gevolg van de opgelopen olieprijs. Op 1 augustus moest het energiebedrijf om dezelfde reden opnieuw de prijzen verhogen. Hierdoor is een gemiddeld huishouden 1,70 euro per maand extra kwijt aan gas en licht.
De olieprijs, die van grote invloed is op de gasprijs, is dit jaar al met ruim 25 procent gestegen. De stroom in Nederland is grotendeels afkomstig van gasgestookte centrales. In Duitsland en Frankrijk is de stroomprijs minder afhankelijk van de olie- en gasprijs, omdat daar veel kolen- en kerncentrales in gebruik zijn.
Klanten weg
Het energiebedrijf heeft naar eigen zeggen de krimp van zijn klantenbestand van consumenten kunnen stoppen, zonder cijfers te noemen. Eind vorig jaar had het bedrijf ongeveer twee miljoen Nederlandse klanten. In 2005 zag Nuon 1 procent van zijn elektriciteitsafnemers en 3 procent van de gasklanten vertrekken.
Het energiebedrijf geeft geen winstverwachting voor dit jaar.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties