De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Geloof & Kerkwoensdag, 29 maart 2006

Liberaal Joodse Gemeente verhuist naar Zuidlaren
Heerenveen - De Liberaal Joodse Gemeente Noord Nederland die samenkomt in Heerenveen verhuist volgend jaar naar Zuidlaren. De gemeente zal daar voortaan haar sjoeldiensten in de synagoge van Zuidlaren houden.
Deze staat op de nominatie voor een volledige restauratie. ,,We hopen over ongeveer een jaar daar naar toe te gaan’’, vertelt Emanta Koster-Blok van de LJG Noord Nederland.
,,Het gebouw wordt niet ons eigendom, wij zullen het huren.’’ In 1997 werd begonnen, op initiatief van Emanta Koster-Blok en haar man Hans Koster, met huiskamerbijeenkomsten voor liberale joden. Sinds 1998 noemde de groep zich ‘Liberaal Joods Lernminjan Noord Nederland’ en werden de bijeenkomsten in Goutum gehouden. Toen in april 2000 de groep zich officieel aansloot bij het Verbond van Liberaal Religieuze Joden in Nederland werd de definitieve naam gekozen: Liberaal Joodse Gemeente Noord Nederland - Beth Hatsafon.
De Liberaal Joodse Gemeente Noord Nederland komt één keer per drie weken bij elkaar voor een dienst op erev sjabbat (vrijdagavond) of een sjabbatochtenddienst met na de dienst een gezamenlijke maaltijd. Daarnaast zijn er leerbijeenkomsten voor volwassenen en lessen voor kinderen en worden er de joodse feest- en gedenkdagen gevierd. De diensten worden verzorgd door leden van de gemeente.
Rabbijn Ruben Bar Ephraïm is de begeleidende rabbijn. De LJG Noord Nederland telt op dit moment vijfentwintig gezinseenheden afkomstig uit de drie noordelijke provincies.
In Leeuwarden is een orthodoxe Joodse Gemeente die haar diensten houdt in de synagoge in de Slotmakersstraat.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties