De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiovrijdag, 8 februari 2002

Korte metten met de koprolvrees
Drachten - Met glunderende ogen ligt Amanda Rosier op de gymmat. Ze heeft gymles en geniet. Gymnastiek is niet vanzelfsprekend voor haar, Amanda zit in een rolstoel. Door haar lichamelijke handicap is ze beperkt in haar bewegingsvrijheid.
\Gisteren mocht ze samen met haar schoolgenoten van de Gerritsmaschool in Drachten nieuwe turntoestellen testen. Toestellen die niet hard zijn, en daarom uitermate geschikt zijn voor kinderen met een handicap.
De turntoestellen zijn van Friese makelarij; de fabrikant is Sidijk uit Grou. Studenten van de turnopleiding van het CIOS in Heerenveen mogen de toestellen promoten op de diverse scholen. Zo ook gisteren op de school voor zeer moeilijk lerende kinderen, de Gerritsmaschool, in Drachten. De toestellen zijn allemaal van zacht materiaal en multifunctioneel. Neem de creaqbus. ,,Je kunt er een klimkubus van maken’’, vertelt CIOS-studente Ingrid Teeuwen. ,,Maar ook een klimrek of een ‘koprolbaan’.’’ De toestellen zijn veelal in hoogte verstelbaar. ,,En dus beter toegankelijk voor de kinderen. Normaalgesproken kom je op een turnkast of je komt er niet op. Dat is bij deze toestellen wel anders.’’
Gymjuf van de Gerritsmaschool Ingrid van der Beek vindt de toestellen ,,fantastisch.’’ Kinderen die anders niet zo snel een koprol durven te maken omdat ze bang zijn dat ze zich daarbij bezeren, durven dat nu wel, aldus de juf. Van der Beek gebruikt doorgaans de reguliere gymnastiekattributen. Dus veel ‘hard’ materiaal. Dan is oplettendheid en voorzichtigheid altijd geboden, aldus Van der Beek. Een blessure is makkelijk gemaakt. ,,Deze zachte materialen zijn veel kindvriendelijker. Ik zou ze graag aanschaffen, maar ja het is zo duur.’’ Een toestel kost al gauw een paar duizend euro. Dan klapt Van der Beek in haar handen. ,,Jongens en meisjes, omkleden. De volgende groep mag.’’ Een boegeroep gaat op. Net nu het leuk begon te worden, moeten ze de zaal uit. Met rode wangetjes lopen de kinderen de kleedkamers binnen. Als de juf even niet kijkt, springt een jongetje snel op de creaqbus. Nog even voor het afleren, volgende week is het weer gewoon gym met de houten kast.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties