De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportmaandag, 19 januari 2004

Comme Ci Comme Ca geeft voorsprong uit handen tegen sterke futsalploeg uit Easterein
SDS wint Midwintercup na inhaalrace
GERARD BOS
Leeuwarden – De futsal-spelers van SDS uit Easterein hebben zaterdag in het FEC in Leeuwarden verrassend de zeventiende Midwintercuptitel op hun naam geschreven. In het toernooi dat een recordaantal bezoekers kende. René Ahlers van het organiserende voetbaldistrict Noord wist dat er nog nooit zoveel mensen op af waren gekomen. ,,De precieze cijfers zijn nog niet bekend, maar het was veel drukker dan in alle voorgaande edities.’’
SDS en Comme Ci Comme Ca bleken uiteindelijk de twee ploegen die mochten strijden om de titel. In een zinderende eindstrijd waren de Eastereinders ‘CCCC’ de baas, maar daar leek het lange tijd niet op uit te draaien. De Leeuwarders namen snel een 2-0 voorsprong dankzij fraaie goals van Marcel de Vries en Jappie Groeneveld. ,,Ik had niet verwacht dat we het daarna nog uit handen zouden geven”, zei De Vries. ,,Maar ja, twee ongelukkige momenten en ineens ben je veroordeeld tot strafschoppen.”
De twee momenten waar de Leeuwarder doelpuntenmaker aan refereerde, waren een strafschop en een gele kaart, dus tijdstraf. SDS nam het cadeau van een discutabele penalty graag aan en Fokke de Haan schoot de Eastereiners terug in de wedstrijd. De SDS-fans gingen vervolgens verbaal achter hun ploeg staan en dat hielp. SDS zette druk en via een van richting veranderd schot bracht Tsjipke Okkema zijn ploeg op gelijke hoogte.
De vreugde was groot toen SDS vervolgens zich ook nog beter toonde in het nemen van strafschoppen. Het in de reguliere speeltijd verspelen van de zeker gewaande titel speelde Comme Ci Comme Ca daarin parten.
,,Dit is balen”, vond De Vries. Hoe groot was het contrast met Willem Wijnia. De SDS-speler werd zaterdag 28 jaar. ,,En een mooier cadeau dan dit had ik me niet kunnen wensen”, lachte hij. Wijnia vond de toernooiwinst zelf ook verrassend. ,,Onvoorstelbaar. We zaten in een moeilijke poule en troffen zware tegenstanders als Heerenveen, Avanti en Comme Ci Comme Ca. Vaak is gezegd dat wij dit toernooi nooit zouden kunnen winnen, maar we hebben vandaag het tegendeel bewezen.”

Avanti

Avanti slaagde er dus niet in dete prolongeren, terwijl de Stiensers daar wel hard naar op weg leken. In misschien wel de meest spectaculaire wedstrijd van de slotdag van de Midwintercup sneuvelde de titelverdediger echter bijna tegen Waterpoort Boys. De futsalclub uit Stiens werd bij de loting voor de tussenronde gekoppeld aan de Snekers; een botsing van twee speelstijlen – letterlijk en figuurlijk. Gedurende het kwartiertje futsal waren de verschillende speelstijlen duidelijk van elkaar te onderscheiden. WPB, gesteund door een fanatieke supportersschare, was de fysieke ploeg en Avanti de technische. Vlak voor tijd stonden de Stiensers met 2-1 achter, totdat WPB met één man minder in het veld kwam te staan. Avanti speelde het beheerst uit en wist alsnog de gelijkmaker en dus penalty’s af te dwingen.
Tijdens de strafschoppenserie was er nogal wat gekissebis onderling over het al dan niet te vroeg bewegen van de keepers. Beide goalies maakten zich hier schuldig aan, maar toen alleen die van Avanti werd bestraft en een gestopte WPB-penalty overgenomen mocht worden, sloeg de vlam in de pan.
De spelers vlogen elkaar in de haren en even leek het uit de hand te lopen. ,,Bij beide partijen liepen de emoties even te hoog op. Maar ach, dat hoort erbij”, zei Avanti-speler Fabian de Groot glimlachend.
Reden tot lachen had hij, want zijn team won de penaltyserie en reikte zelfs tot de halve finale door een zege op Exstador. Maar daarin viel het doek voor de Stiensers. Onverwacht, maar niet onterecht. In de reguliere speeltijd waren Avanti en SDS nog in evenwicht (2-2). Na wederom een serie strafschoppen bleek de zwart-witte formatie uit Easterein echter te sterk voor de titelverdediger. ,,Daar hadden we niet het geluk dat je in een loterij nodig hebt”, verwoordde De Groot het treffend.
De Eastereinders boekten er hun plek in de finale mee. Het was ook de bekroning voor een knappe overwinning een ronde eerder. SDS stootte door de zege op Avanti namelijk niet voor het eerst een favoriet uit het toernooi. In de kwartfinale stuurde de ploeg ook al één van de grote favorieten naar huis. Want een favoriet, dat was Heerenveen vooraf. De ploeg uit het Friese Haagje, met toppers als Harish Sharma en Tim Hof, kon het echter niet bolwerken tegen de latere winnaar.

Mulier verrassing

In een Leeuwarder onderonsje boekte ook Comme Ci Comme Ca een plaats in de halve finale, dankzij een nipte 2-1 overwinning op Blauw Wit’34 2. Tegenstander van CCCC in de halve eindstrijd was -verrassend genoeg - Mulier. De veldvoetballers van de zaterdagtweedeklasser bereikten dankzij een 2-1 zege op competitiegenoot The Knickerbockers de laatste vier van het toernooi.
SDS gooide roet in het eten van Avanti, Mulier deed dat op zijn beurt bijna bij de Leeuwarder futsallers van CCCC. De ploeg van trainer Johnny Ligthart moest na een 1-1 eindstand pas in de penaltyserie buigen voor Comme Ci Comme Ca. Ligthart, in de zaal net zo bevlogen als op het veld, vond het jammer: ,,We hebben het boven verwachting goed gedaan. Ach, derde is ook leuk.”
Derde inderdaad, want Mulier versloeg in de strijd om die plek Avanti met 2-1, een bekroning van een mooi toernooi voor verrassing Mulier. ,,We hebben het boven verwachting goed gedaan, erg verrassend”, vond ook Ligthart.
Pagina 13: Midwintercup voor ONS Sneek

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties