De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Open dag Heerenveen en Cambuur Leeuwarden
Foppe de Haan en kunstgras in middelpunt
REINDER JONGSMA
Heerenveen/Leeuwarden - Heerenveen-trainer Foppe de Haan wordt zaterdagmiddag op de open dag ook geconfronteerd met ietwat teleurgestelde fans. Ze verklaren, terwijl ze zijn hand schudden, moeite te hebben met zijn vertrek. Bij Cambuur Leeuwarden plukken op hetzelfde festijn en tijdstip vooral de nodige grijpgrage vingers aan het kunstgrasveld.
Opvallend in en rond het stadion is dat vele fans al bezig zijn met het vertrek van de Nesser oefenmeester. Vooral de jeugd scharrelt voornamelijk beduusd naar hem toe. De Haan schikt zich in zijn rol en af en toe maakt een vader of moeder een foto van hem met hun kroost. ,,Ik haw fan in jonge in boskje blommen krigen. It is de lste kear sei hy tsjin my. Ik bliuw der nochteren om, want ik ha my der wol op klear makke.
De negenjarige Alle Sjoerd Jeensma uit Gorredijk baalt van het vertrek van de trainer. ,,It is spitich dat hy fuort giet. Dochs ha ik gjin nocht om him in hn te jaan. Ik bin faak gench by wedstriden west en sjoch dan foaral nei Romano Denneboom. Hy makket in soad doelpunten. Volgens zijn vader durft hij net als bij De Haan geen contact met de aanvaller te zoeken.
Met een paardenkoets denderen de nieuwe aanwinsten het stadion binnen, waar ongeveer 6000 toeschouwers zitten. Vooral bij de aankondiging van Richard Knopper door speaker De Haan krijsen en fluiten de fans er op los. Maarten Leene (18) uit Barneveld is erg enthousiast over zijn favoriete club. ,,Gelukkig zit ik in Langweer op de camping en kan ik dit meemaken. Het is n grote familie en dat spreekt me aan. Het is het laatste jaar van Foppe en daarom wilde ik met hem op de foto.
Volgens Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde ligt het puur aan het warme weer dat het aantal belangstellenden ten opzichte van vorig seizoen bijna is gehalveerd. Hij denkt niet dat het te wijten is aan de open dag bij Cambuur, die tegelijkertijd plaats heeft. ,,We ha gjin kontakt mei harren hn, mar ik tink dat it neat tmakke hie.
Die mening deelt ook directeur Ritske Merkus van de Leeuwarder concurrent. Bij Cambuur was de belangstelling groot, maar niemand waagt zich aan een schatting. De club biedt net als Heerenveen gratis drinken aan. Volgens Merkus is de open dag vooral bedoeld voor een kennismaking en de mensen warm te maken voor een seizoenkaart. ,,Ik gjin der fan t dat we it oantal fan ferline jier (2500 kaarten, RJ) oertreffe.
De nieuwe kunstgrasmat is naast de spelerspresentatie de grootste publiekstrekker. De twaalfjarige Reinder Ypey uit Leeuwarden kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en trekt even aan het gras. ,,Vriendjes van mij hebben een stukje gras meegenomen wat ergens in een container lag. Het is een beetje zachter dan gewoon gras en ook gladder. Ik heb echter liever gewoon gras. Plaatsgenoot Jan Braaksma is erg enthousiast. ,,Het ziet er heel mooi uit en de lijnen goed recht. Het is niet van echt te onderscheiden.
Bij Cambuur stormen de spelers niet met een voertuig het veld op, maar wachten ze rustig in de dug-out op hun beurt om zich voor te stellen. Bij Heerenveen moeten de fans in de rij staan voor een handtekening, terwijl de Leeuwarders er meer een spel van maken. Via een speurtocht door het stadion trekken de liefhebbers bij iedereen langs. Je kan voor twee euro op de foto met Jan Bruin, Rody Hoegee of Davy Veltman.
Trainer Dick de Boer valt vooral het positivisme op van iedereen, die betrokken is bij Cambuur na de 0-0 in de derby van vrijdag. ,,Tien dagen geleden werden we nog uitgescholden. Het gaat nu beter en dat merk je aan de reacties. We moeten ons hoofd niet op hol laten brengen. Het is de waan van de dag en geen garantie, dat het straks goed gaat tegen de topploegen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties