De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiomaandag, 2 december 2002

Jaar stevent af op warmterecord
HINNE BOKMA
Leeuwarden - November was de tiende maand van dit jaar die zachter dan normaal werd afgesloten. Dat het jaar 2002 tot de warmste sinds 1901 gaat behoren is zo klaar als een klontje. Weeramateurs van de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie hebben berekend dat wanneer december 1,3 graden warmer is dan normaal, het jaar als warmste sinds 1706 de weerboeken ingaat.
De warmste jaren sinds 1706 zijn 1990, 1999 en 2000. In deze drie jaren kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur uit op 10,9 graden. Is december 0,1 graad warmer dan normaal dan evenaart het jaar 2002 dit record, geven de weeramateurs aan. Komt december uit op 1,3 graden boven normaal dan gaat de gemiddelde etmaaltemperatuur in de Bilt naar 11,0 graden.

Warmer

Met uitzondering van oktober waren alle maanden dit jaar warmer dan normaal. Ook november was warmer dan normaal. Wat opviel waren de grote temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden van Nederland. In de drie noordelijke provincies lag de gemiddelde temperatuur in november tussen de 6 en 7 graden, terwijl Maastricht tot een gemiddelde kwam van 8,5 graden.
In Schettens mat weeramateur Klaas Ybema een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6,9 graden. De hoogste maximum temperatuur werd geregistreerd op 2 november, toen het in Schettens 13,7 graden werd. In de nacht van 15 op 16 november vroor het een halve graad. Twee maal kwam de temperatuur in de weerhut van Ybema onder nul.
Rients Smit mat in Wommels een gemiddelde van 6,8 graden. Daar bedroeg de hoogste temperatuur 13,5 graden en vroor het in de nachten van 10 op 11 en 20 op 21 november een volle graad.
In Schettens en Wommels week de hoeveelheid neerslag nauwelijks af van het gemiddelde in de afgelopen dertig jaar. In Schettens viel 82 mm, in Wommels 81,8 mm. Normaal is 84 mm. Gemiddeld over Nederland viel 90 mm neerslag, berekende het KNMI. Met name in het zuidwesten van het land viel op veel plaatsen meer dan 100 mm. De meeste regen viel in Wilhelminadorp: ongeveer 120 mm, de geringste hoeveelheid (65 mm) viel in Marknesse.
November was zonnig met gemiddeld over het land zeventig zonuren tegen normaal zestig uren. Het zonnigst was het in Vlissingen (90 uren), het minst zonnig was het in Nieuw-Beerta met slechts 45 uren zon. In De Bilt liet de zon op zes dagen volledig verstek gaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties