De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiomaandag, 2 december 2002

IJswegencentrales gaan contributie betalen
Leeuwarden – IJswegencentrales (IJwc’s) in Fryslân gaan contributie betalen. Met ingang van 2003 betalen alle IJwc’s jaarlijks 100 euro aan de Friesche IJsbond. Deze kampt al geruime tijd met geldproblemen.
Met de bijdrage hoopt de ijsbond uit de problemen te komen. Het is de eerste keer in haar 116-jarig bestaan dat zij contributie vraagt. Dat werd afgelopen zaterdag besloten tijdens de jaarvergadering van de Friesche IJsbond, in de IJshal in Leeuwarden. Het voorstel werd unaniem en met applaus aangenomen.
Secretaris J. Bakker van de ijsbond is ,,bijzonder blij’’ dat alle ijswegencentrales instemmen met het voorstel. Het geld is ,,helaas absoluut nodig’’, aldus Bakker. ,,Ik ben blij dat u die noodzaak inziet’’, sprak hij tot de aanwezige vertegenwoordigers van de ijswegencentrales.
De contributie kwam de aanwezigen niet totaal rauw op het dak vallen. Tijdens de vorige jaarvergadering was al over een bijdrage gesproken. ,,Op deze manier hebben we wat armslag om de ijswegencentrales dienstbaar te kunnen blijven’’, licht Bakker toe.
De bond kampt al jaren met geldproblemen. Elke ijsloze winter kost de ijsbond handenvol geld. De bond zit elke winter met vaste lasten. Als er volop geschaatst kan worden, verdient de bond als organisator van toertochten deels haar geld terug met de kaartverkoop voor deze tochten. In zachte winters worden geen tochten verreden, terwijl de vaste kosten wel worden uitgegeven. De afgelopen ijsloze winters heeft de bond veel geld gestoken in een nieuwe schaatskaart, in het inventariseren van de knelpunten in schaatsroutes en in een eigen website. Ook moet er nieuw briefpapier komen en nieuwe hesjes voor verkeersregelaars, die tegenwoordig verplicht zijn bij evenementen in openbare ruimten.
Tijdens de vergadering bleek dat de ijswegenkaart nauwelijks te verkrijgen is bij de VVV-kantoren en de boekhandels. Slechts een enkele boekhandel heeft de kaart op voorraad; bij de rest moet hij besteld worden. Een slechte zaak, vindt het bestuur van de ijsbond. De kaarten zijn zo’n tien jaar oud en nodig aan een herdruk toe. Als de voorraad die nog over is, zo’n 2500 stuks, niet verkocht wordt, is er geen geld voor een herdruk. Een herdruk zou eerst voorbereid moeten worden. Zelfs het financieren van deze voorbereiding lijkt geen haalbare kaart, bleek zaterdag.
Secretaris Bakker, tevens directeur van de IJshal, vindt het jammer dat natuur- en kunstijs zo ver van elkaar af staan in de beleving. ,,Kunstijs en natuurijs hebben elkaar nodig. De grote elfstedenrijders hebben in de IJshal leren schaatsen, en de ouders van kinderen die hier op les komen, hopen op een echte winter.’’ Juist vanwege deze cohesie vindt Bakker het spijtig dat de gemeente Leeuwarden niet meer doet om de IJshal te redden. ,,Schaatsen is minstens zoveel cultuur als sport.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties