De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportmaandag, 2 december 2002

Griek Samaras voorkomt blamage
Heerenveen is terug bij af in het Oosterpark

Groningen – Geheel in lijn met de stand op de ranglijst én de traditie van de noordelijke derby was de krachtmeting tussen FC Groningen en SC Heerenveen zondag in het Oosterpark niet om aan te zien. Heerenveen (slecht) en Groningen (zeer slecht) knokten, vochten, vielen, stonden weer op en gingen weer door. Maar voetballen deden ze nooit.

EDWARD JORNA
De minst slechte ploeg stapte uiteindelijk het best gemutst van het veld af. Dankzij een treffer van de jonge Griekse invaller Georgios Samaras (17 jaar) hield Heerenveen de directe concurrent om behoud in de eredivisie op vier punten.

Groningen-Heerenveen 1-1

Zorgelijk is de toestand van Heerenveen, dat zondag zonder de grieperige aanvoerder Mika Nurmela aantrad, echter nog altijd wel. In alle linies komt de ploeg tekort: achterin rust en oog voor de juiste opening, in het midden sober- en meedogenloosheid en voorin kwaliteit. Dat laatste is uiteraard het meest zorgwekkende. Juist daarom zorgde de goede binnenkomst van Samaras zondag nog voor een lichtpuntje op een grijze en sombere zondagmiddag.
Het is niet uitgesloten dat Heerenveen-trainer Foppe de Haan na de winterstop vaker een beroep op de eerstejaars A-junior gaat doen. Samaras – die in het belofteteam speelt én indruk maakt – is een speler met enorme mogelijkheden. De Haan: ,,We werken er naar toe dat hij er straks klaar voor is. Wanneer straks is, dat bepaalt Samaras zelf.’’
De spitspositie is de moeilijkste plaats in het elftal, zo doceerde De Haan. Om aan te geven hoe moeilijk legde de trainer de link naar de Zweedse verdediger Petter Hansson. ,,Die heeft in een paar maanden een paar geweldige stappen gemaakt. Bij een spits bereik je in een paar maanden veel minder resultaat.’’
Met een spits moet je dus veel meer geduld hebben, wilde De Haan maar zeggen. En geduld kan de oefenmeester uit Nes dit seizoen met name bij Romano Denneboom niet ontzegd worden. De spits, die zich in voorgaande jaren gezien het aantal magere speelminuten wel eens terecht afvroeg waarom hij door De Haan het stempel ‘spits van de toekomst’ had meegekregen, krijgt dit seizoen alle tijd en ruimte om zijn talenten te etaleren, maar elke keer weer zakt hij voor het examen.

Beste puntspeler

Zondag viel de aanvaller zoals zo vaak op door zijn zwakke balbeheersing en onnodige overtredingen. Maar hoe gek het ook klinkt, hoe zwak Denneboom ook speelt, hij is op dit moment wel de beste puntspeler die De Haan in zijn selectie heeft. Immers: Radoslav Samardzic, Jesper Hakansson, Niels Kokmeijer, Jeffrey Talan, Santi Kolk, Abgar Barsom en Stefan Selakovic zijn óf niet wedstrijdfit óf bakken er op dit moment nog minder van dan Denneboom. Dat laatste bevestigde Selakovic zondagmiddag in het Oosterpark. De Zweed, dit jaar nota bene nog international voor zijn land, speelde in trainerstermen ‘een ongelukkige wedstrijd’. Dat wil zoveel zeggen dat hij ronduit zwak speelde.
Omdat er in het spel van de Zweed ook geen verbetering zichtbaar was, werd Selakovic twintig minuten voor tijd afgelost door Samaras. Een gouden zet zo bleek nadien, want nog geen tien minuten later stond de Griek op de juiste plek toen John de Jong de bal uit een mêlee van spelers oppikte en FC Groningen-doelman Roy Beukenkamp tot een rebound dwong: 1-1. Daarmee poetste Heerenveen de achterstand weg die het twintig minuten eerder had opgelopen toen de Zimbabwaan Glen Salmon met het hoofd succesvol een vrije trap van oud-Heerenveenspeler Mile Krstev verlengde.

‘Alles of niets’

Na de gelijkmaker van Samaras klonk uit beide supportersvakken het in voetbalstadions aan populariteit winnende ‘alles of niets’ op. Beide partijen hadden zich toen echter allang met een remise verzoend, al was Heerenveen nog wel akelig dicht bij de drie punten toen John de Jong na een goede kaats van Denneboom vrije doortocht kreeg. Uit een moeilijke hoek schoot De Jong echter voorlangs.
Met de uitkomst kon een ieder wel leven. ,,Het liep niet soepel’, zei De Jong met veel gevoel voor understatement . ,,We hebben niet gevoetbald’’, zei de Fin Mika Väyrynen. ,,En je moet toch voetballen om er wat van te maken.’’
Zowel De Jong als Väyrynen weigerden zondag de zwarte piet in de schoenen te schuiven van de aanvallers. Collega’s aanvallen is immers not done in de cultuur bij Heerenveen. Toch is het duidelijk dat, wil de ploeg er dit seizoen nog echt iets van maken, dat er dan een andere type centrumspits moet komen. ,,Als we voorin de bal vast kunnen houden, dan is het klaar’’, zo stelde De Haan.
Wellicht dat Samaras na de winterstop die rol kan vervullen, al is de vraag of de trainer de jonge Griek dan al voor de leeuwen kan en wil gooien. Veel zal ook afhangen hoe Heerenveen het jaar afsluit. Het resterende programma is allesbehalve een eitje, maar hoopvol is wel dat de ploeg alleen nog maar op eigen grond hoeft aan te treden. De tegenstanders zijn achtereenvolgens Feyenoord (zaterdag), FC Utrecht (zondag 15 december) en FC Zwolle (woensdag 18 december). Om met een gerust gevoel te overwinteren zou Heerenveen uit die drie ontmoetingen minimaal zes punten moeten pakken. Het zou het rapport van Heerenveen dit seizoen nog enigszins opfleuren, al blijft het hoe dan ook onder de maat. Zo incasseerde de ploeg zondag in Groningen bijvoorbeeld al het 26ste tegendoelpunt. Dat is nog slechts één goal minder dan het totale aantal van vorig seizoen.
FC Groningen - Heerenveen 1-1 (0-0). 61. Salmon 1-0, 79. Samaras 1-1. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 12.500. Gele kaart: Krstev (FC Groningen), Radomski, De Jong (Heerenveen).
FC Groningen: Beukenkamp; Elshot, Van Gessel, Kruiswijk en Florén; Krstev (65. Matthijs), Hugo en Broerse; Landerl (78. Hoogstrate), Salmon (83. Drent) en Tuhuteru.
Heerenveen: Vonk; Venema (35. Bakkati), Hansson, Klompe en Edman; De Jong, Radomski en Jensen (76. Kolk); Väyrynen, Selakovic (70. Samaras) en Denneboom.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties