De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportmaandag, 2 december 2002

Dammers van De Oldehove halen ‘gouden punt’ bij Rinsumageest
BRAM BURUMA
Rinsumageest - De Oldehove deelde zaterdag de punten met de damclub uit Rinsumageest. De Leeuwarders zagen de uiteindelijke 12-12 graag als een overwinning, al had De Oldehove misschien zelfs nog wel meer verdiend in hun strijd tegen degradatie.
Een gouden punt noemde Leeuwarder Piet Tuik het resultaat in ieder geval en droeg daarin zelf bij door winst via een ‘Afrikaanse dam’ in zijn partij tegen Jappie de Vries. Tegelijk werd duidelijk dat het voor Rinsumageest na zaterdag alleen nog maar steeds moeilijker wordt om het vooraf als doel gestelde kampioenschap in de hoofdklasse binnen te halen.
Teake Kooistra en Tjalling Goedemoed kwamen tegen respectievelijk Klaas-Hendrik Leijenaar en Oege Dijkstra niet verder dan remise en op dat moment bleek al dat De Oldehove in deze uitwedstrijd voor een verrassing kon zorgen.
,,Dit gelijke spel is iets waar we als De Oldehove zeker niet op hadden gerekend’’, gaf Piet Tuik na afloop toe. Naast Piet Tuik was het alleen Johan Lemstra die drie punten voor De Oldehove pakte, hij won van Thomas Dijkstra. Met deze twee overwinningen nam De Oldehove ook brutaal de leiding. Zes partijen eindigden zaterdag in remise. Voor Rinsumageest kwam alleen Rein van der Pal tot winst tegen Jan Hoogterp en won Gabriël Heerema van de jonge invaller Erwin van Hofwegen, die de plaats innam van Bob Nuys. Volgens Rein van de Pal ontbreekt het binnen het tiental van Rinsumageest op dit moment gewoon aan scherpte. ,,En dan zie je dat mannen die op papier gewoon hadden moeten winnen, nu niet verder komen dan remise’’, aldus Van der Pal.

Stapje terug

DCR Rinsumageest speelde vorig seizoen ook in de hoofdklasse, maar kon niet mee naar de nieuwe ereklasse en moest dus eigenlijk een stapje terug doen. Rinsumageest heeft op dit moment nog wel steeds een team dat kampioen kan worden en alsnog naar de ereklasse kan, gaf Rein van der Pal ook aan. Zelf was hij zaterdag goed genoeg om Jan Hoogterp te verslaan. ,,Maar dit is niet goed genoeg voor het kampioenschap’’, constateerde hij tegelijk. Tegelijk gaf hij aan dat het hem zelf aan dat wellicht de inspiratie ontbreekt. ,,Als je niet meer op het hoogste niveau speelt, wordt het niet meer dan een spelen op de zaterdagmiddag en dat is op dit niveau niet genoeg. Ik weet niet hoe, maar we zullen toch weer gezamenlijk moeten bouwen aan een echt team.’’
Rinsumageest begon zaterdag zonder Wiebe van der Wijk en Douwe Kootstra. Hun plaats werd ingenomen door Tjalling Oegema en Thomas Dijkstra, van wie alleen Oegema een punt binnen haalde. Tot remise kwam ook Gerlof van der Kolk tegen Jan Algra. Eigenlijk was dat voor de 19-jarige Britsumer een tegenvaller, al wist hij na afloop dat hij misschien nog blij moest zijn met een punt ook. ,,Ik probeerde snel een beslissing af te dwingen, maar hij haakte af. Daarna kon ik hem nog wel onder druk zetten, maar Jan Algra is geroutineerd genoeg dat hij dan geen fouten maakt. Daardoor kwam ik zelf in tijdnood en dan vergroot je natuurlijk de kans dat je zelf fouten maakt. Ik was blij dat hij uiteindelijk op remise aanspeelde’’, aldus Van der Kolk.

Theoretische kans

Rinsumageest staat inmiddels op de vijfde plaats. De Oldehove deed goede zaken en staat nu negende. Ook Gerlof van der Kolk kon niet bedenken hoe Rinsumageest de volgende wedstrijden aan moet pakken om een theoretische kans op het kampioenschap af te dwingen. ,,Zelf wil ik op een zo hoog mogelijk niveau spelen, daar leer ik natuurlijk het meest van. En dan is dit mijn kans. Maar op dit moment laten we die kans zelf schieten.’’
Als vijfde junior van Nederland richt Gerlof van der Kolk zich nu naast de competitie met Rinsumageest als eerste reserve op het WK eind december in Alphen aan den Rijn. ,,Het WK is een kans die je niet vaak krijgt, maar die heb ik met het NK zelf laten liggen. Ik stond bovenaan, kelderde in de achtste ronde naar de vierde plaats en werd toen uiteindelijk zelfs nog vijfde. Ik kan nu alleen maar hopen dat ik alsnog mag invallen.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties