De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Bijschriftwoensdag, 20 november 2002

Begeren
Consumeren is genieten zonder bezinning.
Gij zult niet begeren
Exodus 20:17
Consumeren is genieten zonder bezinning. Consumeren is verteren en verteren wil zeggen dat het verdwijnt. Uiteindelijk word je er niet rijker van. Je streelt de zinnen als je consumeert, je bezorgt jezelf een goed gevoel of een kick. Maar je denkt niet na over de betekenis van de dingen waar je van geniet. Ze hebben geen eigen waarde buiten het feit dat ze jou bevrediging schenken.
Zo kan het zijn dat mensen het leven consumeren. Of ze consumeren de liefde en de seksualiteit. Of eten is voor hen consumeren. Of ze verbruiken een grote hoeveelheid dingen, geld en goederen. Maar als de mogelijkheid daartoe wegvalt, dan heeft het leven geen zin meer voor hen. Soms lijkt het wel, dat de zin van het leven vandaag gelegen is in het consumeren.
Zo bezig zijn met de wereld, de dingen en het leven, betekent ontheiliging ervan. Het leidt niet tot verwondering en eerbied voor de wereld, maar de wereld is er alleen om jou als consument te gerieven. Je geniet niet van de wereld om de wereld, niet van de natuur, de schoonheid, de techniek, de mensen om hun eigen waarde, maar alleen omdat ze er zijn voor de bevrediging van jouw begeerten en lusten.
Dit leidt tot een grote mate van onzorgvuldigheid in de omgang met de dingen, de dieren en de mensen om je heen. Alles heeft alleen maar waarde omdat het verteerd kan worden. En zo gaat jouw leven voorbij met de dingen die je verteert. Je verteert en tegelijk word je ook zelf verteerd.
Wie begeert, pakt de dingen af van God. En hij ontkent het eigen bestaansrecht en de eigen waarde van de dingen die hij begeert voor zichzelf.
Arend Linde

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties