De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 20 november 2002

Ministerie haalt streep door plan villa’s Hallum

Ferwert – De inspectie ruimtelijke ordening keurt het plan af voor de bouw van een villapark aan de rand van Hallum. De familie Hellema wil daar voor zichzelf een landgoed van acht villa’s aanleggen.

Dat heeft regio Noord van het ministerie van VROM (ruimtelijke ordening) laten weten in een brief aan de gemeente Ferwerderadiel. De gemeente had het plan van de Hellama’s voor een ‘familiewijkje’, te bouwen aan de Noordermiedweg en met vaarverbinding naar de Hallumertrekvaart, nog in overweging.
De eigenaar van koekfabriek Hellema is bereid zelf wegen aan te leggen, en die naderhand voor 1 euro over te dragen aan de gemeente Ferwederadiel. Het ‘contingent’ voor tot nu toe drie van de acht villa’s werd door de familie Hellema verkregen door het slopen van woningen, wat noodzakelijk was voor uitbreiding van de koekjesfabriek aan de andere kant van het dorp. Eén villa is inmiddels gebouwd op de plaats van een gesloopte woning op de reeds aangekochte grond voor het park.
Volgens het ministerie belooft het plan geen versterking van landschappelijke en stedenbouwkundige kwaliteit van Hallum. De gemeente Ferwerderadiel zou uitsluitend willen meewerken aan een aantrekkelijk woongebied voor kaderleden van de koekfabriek, en dat is geen ‘planologisch argument’. VROM steunt daarmee bezwaren van omwonenden, die vorig jaar massaal te hoop liepen tegen het prestigieuze bouwplan.
Volgens de inspectie is het plan te groot opgezet. Dat burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel het plan zien als ‘uitbreiding van bestaande bebouwing’, wordt ‘een gezochte constructie’ genoemd. VROM oordeelt ook dat het plan niet voldoet aan de normen voor zogenaamde ‘landgoedwonen’. Dan moet er namelijk sprake zijn van een ‘aanzienlijke oppervlakte bos voor openbare doeleinden’.
De gemeenteraad van Ferwerderadiel kan zich in januari uitspreken over het plan. Wethouder W. Zoodsma liet gisteravond in de raadscommissie weten, dat ook de provincie niet enthousiast is. ,,Maar die halen we wel over de streep’’, denkt Zoodsma.
Vier omwonenden hebben bezwaar tegen het plan aangetekend bij de gemeente. Naast het feit dat zij klagen over bevoorrechting van Hellema als ‘belangrijk’ ondernemer voor Hallum, vinden zij dat hun uitzicht en woongenot wordt aangetast door de villa’s. Bovendien zijn de vier omwonenden bang voor wateroverlast, wanneer in het villapark waterpartijen worden aangelegd. De omwonenden vinden dat de gemeente Ferwerderadiel in huidige uitbreidingsplan Hallum Oer de Feart moet zorgen voor ruime bouwkavels waar ook andere belangstellenden dan kunnen bouwen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties