De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiowoensdag, 20 november 2002

Straub hekelt ‘stoere taal’ over veiligheid
Leeuwarden – De PvdA moet niet meedoen aan populaire spierballenpraat over veiligheid, vindt het Friese kandidaat Kamerlid Piet Straub. Het roepen om zwaardere straffen, meer cellen en een harde strijd tegen de criminaliteit, is volgens hem heilloos. Straub neemt daarmee expliciet afstand van recent aangescherpte PvdA-standpunten over veiligheidsbeleid.
Straub hield gisteren zijn eerste politieke speech, tijdens een ledenvergadering van PvdA Leeuwarden. ,,Sinds een uur en dertien minuten heb ik vakantie’’, vertelde de districtschef van de politie in Smallingerland en Opsterland. Tot aan de verkiezingen neemt hij verlof op. Die tijd zal hij ook moeten gebruiken om zich te verdiepen in het verkiezingsmanifest van zijn eigen partij, bekende hij. ,,De meeste paragrafen heb ik nog niet in mijn hoofd. Ik ga voor veiligheid, want dat is mijn vak.’’
Straub heeft na de val van het kabinet een sollicitatiebrief gestuurd naar de selectiecommissie van de partij. Vorige week kreeg hij, kort voor publicatie van de conceptlijst, te horen dat hij op een verkiesbare positie zou komen; het werd plaats 25. De politiecommissaris heeft gesolliciteerd uit ergernis over de populistische taal die politici tegenwoordig uitslaan als het gaat over veiligheid. ,,Ik zie dingen waarvan ik gruw,’’ vertelde hij zijn Leeuwarder partijgenoten; ,,ik hoor hoe onderbuikgevoelens escaleren’’.
Zijn eigen partij gaat niet vrijuit, zegt Straub desgevraagd. Naar aanleiding van passages in het PvdA-verkiezingsmanifest met betrekking tot veiligheid voerde Tweede Kamerlid Van Heemst in tv-programma Het Lagerhuis een keihard debat met Marcel van Dam. Die verweet het Kamerlid dat de partij populistische en onhaalbare beloften doet. ,,Marcel van Dam is nog altijd een gerespecteerd partijlid’’, zegt Straub om aan te geven waar zijn sympathie lag in de confrontatie van partijgenoten.
De PvdA moet volgens Straub de oplossing voor geweld en criminaliteit ,,aan de voorkant’’ zoeken: in het onderwijs. Criminaliteit is nooit geheel uit te bannen (,,Kaďn sloeg Abel en zo is het doorgegaan’’), maar veel misdrijven worden begaan door ,,meelopers’’ of worden gestimuleerd door ,,de maatschappij’’. Daar valt dus winst te boeken door preventie, bijvoorbeeld door regelmatig contact tussen de politie en de scholen.
Straub is voor het Friese PvdA-kader een volslagen onbekende, gaf gewestelijk secretaris Joop van den Berg gisteren toe. ,,Hij kwam als een donderslag bij heldere hemel op de lijst. We zijn het zo niet gewend, maar moeten er mee leren omgaan dat kandidaatstellingen tegenwoordig anders verlopen dan vroeger, ook provinciaal’’.
Traditioneel worden kandidaten voorgedragen door plaatselijke en gewestelijke afdeling. Directe sollicitaties zijn een novum binnen de PvdA. Dat heeft rond de kandidaatstelling voor Provinciale Staten tot veel onrust geleid: ‘onbekenden’ debuteren op de lijst.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties