De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiowoensdag, 20 november 2002

Leeuwengebrul klinkt bij Raad van State
Nijeberkoop - Leeuwengebrul klonk er deze week door het deftige onderkomen van de Raad van State in Den Haag. Dat kwam uit de cassetterecorder van een omwonende van het opvangcentrum voor roofdieren en reptielen Pantera in Nijeberkoop.
Al bijna tien jaar voert de inwoner van Nijeberkoop samen met een aantal andere buurtbewoners strijd tegen het opvangcentrum. Het leeuwengebrul uit het centrum zou hen uit hun slaap houden en angst aanjagen. Verder vinden ze dat het centrum niet past in het overwegend groene en agrarische gebied rond Nijeberkoop.
Bij de Raad van State stond de milieuvergunning ter discussie, enige tijd terug door de gemeente Ooststellingwerf aan Pantera verleend. In een milieuvergunning staan voorschriften ter voorkoming van overmatige hinder in de omgeving. Er is onder meer voorgeschreven dat er niet meer dan vijf mannetjesleeuwen gehuisvest mogen worden.
Opvangcentrum Pantera zelf denkt met 22 mannetjesleeuwen nog binnen redelijke geluidsnormen te blijven en vroeg het Haags rechtscollege dat aantal toe te staan.
De omwonende stelde niet te begrijpen waarom Pantera meer geluid mag maken dan ,,een gemiddelde veehouderij’’. Ook zei hij dat het leeuwengebrul zo uitzonderlijk en angstaanjagend is, dat er een strafcorrectie toegepast moet worden op de normaal gangbare geluidsnormen.
De omwonende wil dat Pantera verboden wordt nog langer mannetjesleeuwen te houden. Om te illustreren wat hij bedoelde, speelde de Nijeberkoper een cassettebandje af met daarop leeuwengebrul. Het had geen opspringende rechters tot gevolg, maar een boeiende discussie over de vraag of mannetjesleeuwen ooit tegelijk brullen. Volgens medewerkers van Pantera brullen leeuwen namelijk nooit tegelijk. De één beantwoordt op z’n beurt de ander. Daarom zou het ook niet zo veel uitmaken hoeveel mannetjes er in het centrum zitten.
De rechters van de Raad van State lieten zich er niet over uit of ze het gebrul op het geluidsbandje angstaanjagend vonden. Wel merkte één van hen grappend op leeuwen netter dan mensen te vinden omdat ze niet tegelijk brullen.

Uitspraak

Binnen enkele weken is er een uitspraak van het Haags rechtscollege te verwachten. Het is overigens de derde keer dat de Raad van State zich over een milieuvergunning van Pantera buigt. De eerste vergunning vernietigde de Raad om een formele reden. De tweede viel in ongenade omdat geluidsmetingen niet zouden kloppen. Voorzitter van de Stichting Pantera, Arno van der Valk, sprak maandag de hoop uit dat hij nu voorlopig voor het laatst naar Den Haag is geweest vanwege deze vergunningskwestie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties