De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Economiewoensdag, 9 mei 2018

Philips viert in Drachten miljard verzorgingsartikelen
Drachten - Medisch technologieconcern Philips heeft gistermiddag in Drachten de verkoop van het miljardste elektrische verzorgingsproduct voor mannen gevierd. De directie van de multinational kwam naar de Friese ontwikkel- en productielocatie om die mijlpaal te vieren.
,,Ons succes op het gebied van verzorgingsproducten voor mannen begon in 1930, toen Alexandre Horowitz, een jonge Philips-technicus, geďnspireerd raakte door de Philips-technologie voor fietsdynamo’s. Op basis hiervan bedacht hij een rotatiesysteem met drie mesjes die ronddraaiden onder een cirkelvormige scheerkop met sleufjes", laat Jack van Strien, hoofd van het Philips-onderdeel Personal Care, optekenen. ,,Philips heeft het gezicht van elektronische verzorging voor mannen blijvend veranderd en dat doen we nog steeds door de combinatie van eersteklas vormgeving, innovatie en productie, waarmee we innovaties als OneBlade realiseren." De OneBlade kan scheren, trimmen en de baardlijn vormgeven.
Op een rotonde bij de locatie van Philips in Drachten verwijst een kunstwerk nog naar de vinding van Horowitz, die aan de basis stond van de tweeduizend banen bij Philips. Daarin was ook belangrijk dat het bedrijf in 2010 besloot de productie van goedkope scheerapparaten weer terug te halen vanuit het Verre Oosten naar Fryslân. Door gebruik van een bijna volautomatische productielijn bleek Drachten weer te kunnen concurreren met de lagelonenlanden.
,,Drachten heeft een belangrijke rol gespeeld in de productie van elektrische scheerapparaten die nu tot de miljardste verkoop hebben geleid", zegt woordvoerder Tommie Dijstelbloem. ,,Als ontwikkel- en productielocatie is Drachten ook belangrijk voor Philips. Niet veel mensen weten dat er tweeduizend mensen werken en dat zeshonderd daarvan zich bezig houden met de ontwikkeling van nieuwe producten." Ook de 35 nationaliteiten ziet Dijstelbloem als bijzonderheid voor Drachten.
Philips noemt Drachten ‘een ecosysteem van technisch talent’, waar al sinds 1950 wordt geproduceerd. Senseo-koffiezetapparaten, Ladyshaves en stofzuigers komen ook uit de koker van de Friese werknemers. Jaarlijks besteedt Philips 1,7 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Zevenhonderd miljoen daarvan komt in Nederland terecht. Het bedrijf heeft nu 62.000 patentrechten, 37.600 handelsmerken, 47.800 modelrechten en 3.000 domeinnamen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties