De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Cultuurdonderdag, 5 april 2018

Dan Brown ambassadeur Stormruiter/LF2018
Leeuwarden - De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown wordt ambassadeur van muziektheaterspektakel De Stormruiter en Leeuwarden Culturele Hoofdstad. ,,Wat hij precies gaat doen, of wanneer, dat moet allemaal nog worden afgestemd, maar hij heeft al wel ja gezegd op het gecombineerde ambassadeurschap”, bevestigt LF2018-woordvoerder Radboud Droog.
De schrijver van onder meer De Da Vinci Code en Oorsprong is een bekend liefhebber van Friese paarden, waarvan er zo’n honderd schitteren in De Stormruiter . Zo kwam hij in 2014 al naar Leeuwarden voor bijvoorbeeld de hengstenkeuring en Faderpaard in het WTC Expo, een eerdere voorstelling van Stormruiter -regisseur Jos Thie met een hoofdrol voor het Friese paard. Met zijn vrouw heeft Brown zelf ook meerdere Friese paarden. Droog: ,,Zijn vrouw was nog bij de laatste hengstenkeuring, en ook hij is hier een paar keer geweest. In zijn boek Inferno komt ook een Fries paard voor.”
Binnen de LF2018-organisatie werd Brown dan ook in een vroeg stadium al geopperd als een van de mogelijke ambassadeurs van het Culturele Hoofdstadjaar, vertelt Droog. ,,Maar daar is toen nooit echt werk van gemaakt.”
Anderhalve maand geleden deed Siebe Annema, marketing-man van De Stormruiter , dat wel. Hij schreef Brown een brief, ook ondertekend door LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum. Droog: ,,Daarin werd Brown uitgenodigd om naar Leeuwarden te komen om wat van het Culturele Hoofdstadjaar mee te krijgen - we hopen hem in september bijvoorbeeld als gast bij de première van De Stormruiter te mogen ontvangen - maar ook gevraagd of hij iets binnen het programma wil doen.” Als reactie kwam er ook een invitatie terug. ,,Hij was enthousiast over het ambassadeurschap en nodigde op zijn beurt een Stormruiter -delegatie uit om begin mei naar zijn ranch in New Hampshire te komen om verder te praten.”
Met momenteel de best verkopende thrillerauteur in Nederland, kan de invulling van het ambassadeurschap vele kanten op, denkt Droog. ,,Een grappige anekdote die hij Siebe vertelde is dat hij als kind twee posters op zijn kamer had hangen: eentje van een schilderij van Leonardo da Vinci en eentje met daarop werk van M.C. Escher. Browns vader was ook al liefhebber van de in Leeuwarden geboren kunstenaar, en heeft dat doorgegeven op zijn zoon. Er zijn dus meer linkjes met Fryslân die ook aansluiten bij het LF2018-programma.” Ook de vorm van de bijdrage van Brown ligt nog helemaal open. ,,Zelf heeft hij al wel aangegeven het niet met commerciële belangen, dus om nog meer boeken te verkopen, te willen doen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties