De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikeldinsdag, 20 maart 2018

Poetin teert op botsing met het Westen
Het was geen verrassing dat de Russische president Vladimir Poetin zondag met overmacht werd herkozen voor een vierde termijn van zes jaar. Poetin zal in 2024 bijna een kwart eeuw aan het roer staan in Rusland. Aleen Jozef Stalin was, in de vorige eeuw, langer aan de macht.
Poetin kreeg meer dan 75 procent van de stemmen, zijn beste resultaat ooit. Een tegenvaller voor hem was de relatief lage opkomst, toch een teken dat Poetins aanhang minder groot is dan in het Westen wordt gedacht. Dat neemt niet weg dat het overgrote deel van de Russen het volste vertrouwen in Poetin heeft en geen alternatief voor hem ziet. Poetin wordt gezien als de man die het land redde van de economische en politieke chaos van de jaren negentig. Rusland experimenteerde in die postcommunistische jaren met het democratische stelsel en voerde liberale hervormingen in. Het resultaat was politieke en economische chaos waardoor het land op de rand van een burgeroorlog balanceerde.
Als sterke man stelde Poetin orde op zaken. Hij maakte een einde aan het roofkapitalisme en met zijn autoritaire aanpak zorgde hij voor veiligheid en orde. Geholpen door de stijgende olieprijzen ging het de gewone Rus meer voor de wind. Inmiddels zijn de welvarende jaren voorbij, want de kracht van de Russische economie is direct de zwakte: het land is eenzijdig gericht op de export van olie en gas. Door het kelderen van de prijzen van fossiele brandstoffen en de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen gaat het de laatste jaren bergafwaarts. De westerse sancties vanwege de annexatie van de Krim brachten de Russische economie ook een zware slag toe.
Ondanks de recessie wist Poetin zich staande te houden doordat hij nationalistische sentimenten aanwakkerde. In tijden van internationale dreigingen scharen de Russen zich achter hun leider. Gebruikmakend van de oostwaartse uitbreiding van NAVO en EU en het conflict in OekraÔne, wist Poetin de bevolking ervan te overtuigen dat het land is omringd door vijanden en dat hij de dunne scheidslijn tussen orde en chaos bewaakt. Nog altijd maakt hij gebruik van die aanpak. Zo is de Koude Oorlog-retoriek weer helemaal terug in de affaire rondom de aanslag op een vroegere spion en zijn dochter in Groot-BrittanniŽ.
Poetin gebruikt de wrijving met het Westen om bij de Russen het imago te laten bestaan dat hij de enige is die de veiligheid van het land kan garanderen. Gepaste tegenmaatregelen moeten natuurlijk niet worden uitgesloten, maar voluit meegaan in zijn confrontatiepolitiek zou een slechte respons zijn. Het Westen moet zelfbewust de uitdaging pareren die Poetin vormt, zonder door te slaan. Poetin moet niet worden gegund dat hij zijn populariteit bij de bevolking opvijzelt doordat het Westen ingaat op zijn provocaties. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties