De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikeldonderdag, 8 februari 2018

Financiële turbulentie, fundament is goed
De beurzen zijn gisteren weer wat opgekrabbeld nadat bijna alle fondsen dagenlang in waarde waren gedaald. Die daling, die door sommige professionele beleggers als een ‘gezonde correctie’ wordt beschouwd, leidde bij onervaren kleine beleggers tot nogal wat actie, hoewel er volgens broker BinckBank, bij wie de telefoon roodgloeiend stond, van paniek geen sprake was.
Op zich vormt de gezonde correctie waarover wordt gesproken wel een redelijke verklaring van de koersdalingen. Gezien in het licht van de maandenlang alsmaar stijgende koersen is de terugval van de afgelopen dagen slechts een rimpeling. En koopjesjagers maakten gisteren van de daling gebruik om goedkopere aandelen in te slaan, waardoor de koersen weer iets konden herstellen.
Een van de achtergronden van de correctie is de verwachting dat de inflatie binnenkort zal gaan toenemen. Dat zal weer tot gevolg hebben dat de rente stijgt waardoor geld op de bank zetten of het investeren in obligaties gaan concurreren met de aandelenhandel op de beurs.
Zo’n rentestijging hangt duidelijk boven de markt. En dat heeft te maken met het beleid van de centrale banken wereldwijd. Die hielden rentes kunstmatig laag en steunden de markten met omvangrijke opkoopprogramma’s. In de VS wordt de rente geleidelijk opgehoogd. In Europa neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om het steunbeleid af te bouwen. Vooral noordelijke lidstaten van de Europese Unie zoals Duitsland en Nederland willen dat er een einde komt aan het nagenoeg gratis verstrekken van kapitaal aan de zuidelijke landen, wier economische structuur veel minder sterk is en die door het gratis geld niet echt gemotiveerd worden om ingrijpende hervormingen door te voeren.
Lage rentes lijken gunstig voor consumenten, maar spaarders weten wel beter. Er moet in de praktijk nu geld bij als je geld op de bank hebt staan. Ook is het slecht voor het inkomen in de toekomst, want pensioenfondsen gaan al lang gebukt onder lage rentestanden. Dat vertaalt zich meestal in pensioenkortingen. Een bescheiden rentestijging is in veel gevallen welkom.
Inmiddels is ook wel duidelijk geworden dat het speculatiefeest in cryptomunten voorbij is. Het koerspatroon van bijvoorbeeld de bitcoin lijkt als twee druppels water op die van de tulpenmanie in de zeventiende eeuw in De Nederlanden. Slechts een enkeling is door dit piramidespel rijk geworden. De grote meerderheid van late instappers heeft veel geld verloren. De koers daalt met name omdat overheden regels willen gaan stellen zodat de financiële stabiliteit niet wordt bedreigd.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn de fundamenten van de wereldeconomie sterk en moeten we ons niet van de wijs laten brengen door wat turbulentie op de aandelenmarkten. PAdV

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties