De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Cultuurwoensdag, 7 februari 2018

Predikant maakt Friese film over middeleeuwen
Fryslân is een nieuwe film rijker: Karka . Predikant Jouke Droogsma uit Westergeest werkte, zonder budget en met hulp van enkel familie en vrijwilligers, ruim een jaar aan de tweetalige film die zich afspeelt in de middeleeuwen en in Fryslân is opgenomen.
Je houdt het niet voor mogelijk, maar die hond deed dus precies wat ik wilde”, glundert regisseur Jouke Droogsma uit Westergeest, al wijzend naar de tv in zijn woonkamer waar hij alvast een klein stukje van zijn nieuwe film Karka laat zien. Daar draaft hond Murk door het beeld. De hond kwam per stom toeval in de speelfilm terecht. ,,We waren bezig met opnames, toen hij per ongeluk door het beeld liep. Al met al heeft het beest nu een vrij grote rol in Karka .”
Zo ging het het afgelopen jaar veel vaker, constateert Droogsma, in het dagelijks leven predikant bij de PKN-kerk in Drogeham. Zijn echtgenote, professioneel fotograaf, leverde aanvankelijk haar camera’s uit en dochter Joy heeft een flink aandeel gehad in het camerawerk. ,,Daarnaast hebben er nog ontzettend veel mensen hun steentje bijgedragen aan deze productie. De een kwam weer met kleding op de proppen en een ander had weer een serie rekwisieten.” Droogsma schreef, regisseerde en produceerde het bijzondere filmproject, de rest ontstond vanzelf. ,,O, en de achtergrondmuziek heb ik ook zelf gemaakt.”
Het deels Nederlandstalige, deels Friestalige Karka speelt zich af in de late middeleeuwen. Elbrich, gespeeld door Olga Mastenbroek uit Burgum, slaat op de vlucht voor de moordenaar van haar vader en begint te dolen. Gaandeweg sluiten zich steeds meer verstoten en onderdrukte vrouwen bij haar aan. De mannen hebben geen zin om ze tot de orde te roepen. In plaats daarvan gaat de vrouw van het dorpshoofd achter Elbrich en haar gevolg aan, maar of dat soelaas biedt...
Meer hierover in het Friesch Dagblad van woensdag 7 februari.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties