De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikeldinsdag, 6 februari 2018

Trump ondermijnt geloof in rechtsstaat
In zijn eerste State of the Union riep president Donald Trump vorige week dinsdag op tot eenheid onder de Amerikanen. Nog geen kleine week later ondermijnde hij zijn eigen oproep met het vrijgeven van een omstreden memo waarin de FBI en het ministerie van Justitie ervan worden beschuldigd een rechter te hebben misleid. Trumps actie zet de politieke partijen tegen elkaar op. De Republikeinen zien in het memo het bewijs dat er een samenzwering gaande is om hun president ten val te brengen. De Democraten stellen dat Trump selectief gebruikmaakt van geheime informatie om zijn politieke tegenstanders in diskrediet te brengen. Door het memo openbaar te maken wordt bovendien de integriteit van de FBI en Justitie ter discussie gesteld.
Waar draait de kwestie om? De Republikeinse voorzitter van de parlementaire inlichtingencommissie Devin Nunes speelde het Witte Huis een geheim document toe waaruit vooringenomenheid van de FBI en Justitie tegenover Trump zou blijken. Het document suggereert dat onder valse voorwendselen toestemming is verkregen voor het afluisteren van rechter Carter Page, die als adviseur was betrokken bij de presidentscampagne van Trump. Volgens de FBI schetst het memo een onjuist beeld. De Democraten zien in het vrijgeven van het memo een poging het onderzoek te frustreren naar mogelijke bemoeienis van de Russen ten gunste van Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016. De geloofwaardigheid van speciaal aanklager en oud-FBI-baas Robert Mueller zou erdoor worden aangetast. Hij doet onderzoek naar de mogelijke Russische connectie. Volgens de Republikeinen is het helder dat de FBI en Justitie niet onpartijdig zijn bij het onderzoek naar de inmenging van Moskou. Het memo laat volgens Republikeinen zien dat FBI en Justitie op de hand zijn van de Democraten die Trump ten val willen brengen.
Trumps motief is duidelijk. Het Ruslandonderzoek van Mueller komt steeds dichter bij Trump. Binnenkort zal hij ook worden gehoord. Eerder bleek al dat enkele van zijn medewerkers over contacten met de Russen hebben gelogen. De twijfel die door Trump wordt gewekt over de geloofwaardigheid van de FBI straalt af op het eindrapport van Mueller. Wat de conclusie ook zal zijn van de speciaal aanklager, veel burgers zullen geloven dat het onderzoek niet eerlijk is verlopen en dat Mueller partijdig is.
Trump werkt de FBI en Justitie tegen. Daardoor maakt hij het vertrouwen van de Amerikaanse burgers in de handhaving van het recht verdacht en stelt hij de politieke tegenstellingen verder op scherp. In plaats van neutraal boven de partijen te staan werkt hij actief mee aan het vergroten van de tweespalt in de samenleving en ondermijnt hij het vertrouwen in de rechtsstaat. En dat alleen om zijn eigen politiek belang te dienen. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties