De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Hoofdartikelwoensdag, 31 januari 2018

Na GroKo en brexit kijken naar de Oostzee
Dat Duitsland binnenkort weer een regering heeft is goed nieuws voor Europa. Brussel kan alleen bewegen als Berlijn dat wil, beleid zonder instemming van de economisch en politiek gezien belangrijkste lidstaat komt niet van de grond. Als straks Duitsland weer een volwaardige regering heeft, kan de EU ook weer in beweging komen.
Voor Nederland vergt de vorig jaar nog onvoorziene voortzetting van de GroKo (Grosse Koalition - al zijn dit keer CDU/CSU en SPD niet meer zo Ďgrossí als voorheen) de nodige heroriŽntatie. De sociaaldemocratische SPD vaart onder de nieuwe leider Martin Schultz een eurogezinde koers. De voormalige voorzitter van het Europees Parlement heeft in het concept-regeerakkoord weten te krijgen dat er serieus gekeken moet worden naar de hervormingsvoorstellen van de Franse president Emmanuel Macron. Die wil onder meer een gedeeld defensiebudget en een Europese minister van FinanciŽn.
Ontwikkelingen die vanuit Nederland de nodige wenkbrauwen doen fronzen. De Europese Unie is voor Den Haag, en zeker voor premier Mark Rutte, vooral een economische vehikel, de gemeenschappelijk markt is voor ons land als handelsnatie een must. Nederland is minder van de idealistische vergezichten over Europa waar Franse presidenten sterk in zijn. Maar als Parijs en Berlijn elkaar gevonden hebben, dan is het moeilijk voor de andere lidstaten om daar nog een speld tussen te krijgen.
Normaal gesproken had Nederland een grote bondgenoot wanneer de Europese voortvarendheid van de Franse-Duitse as afgeremd diende te worden: het Verenigd Koninkrijk. Maar de Britten staan na de keuze voor de brexit al met ťťn been buiten de EU. En als kleine lidstaat kan Nederland niet in zijn eentje de eurosceptische rechtsbuiten van de EU uithangen. Helemaal omdat Nederland economisch, en daardoor ook politiek, aan Duitsland verkleefd is. Den Haag heeft net zoveel speelruimte als Duitsland ons geeft. Dat werd in de jaren tachtig al eens pijnlijk duidelijk toen De Nederlandsche Bank voor een keer het rentebesluit van de Duitse federale bank niet direct opvolgde en Nederland daar nog jarenlang de financiŽle wrange vruchten van plukte.
Nu politiek optrekken met de Britten er niet meer inzit, moet Nederland op zoek naar nieuwe bondgenoten. Niet voor niets ontving Rutte vorig jaar de regeringsleiders van de Scandinavische en Baltische lidstaten. Die landen hebben een soortgelijke economische positie binnen de EU en ten opzichte van Duitsland, en min of meer dezelfde opvattingen over de EU.
Nederland heeft traditiegetrouw de blik naar de Noordzee gericht terwijl het economische gezien nauwer verbonden is met het Rijnland. Maar na de brexit en de GroKo loont het om de focus te verleggen richting de Oostzee. HvdL

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties