De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikeldinsdag, 30 januari 2018

Spionagesucces is geen argument sleepwet
Het was een mooi verhaal dat vorige week naar buiten kwam over het succes van onze geheime dienst AIVD. Het leek wel een scenario uit een film over James Bond. Medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waren er in geslaagd digitaal in te breken bij de Russische elitehackers van Cosy Bear. Ze waren er getuige van hoe de Russische hackers, aangestuurd door de veiligheidsdienst in Moskou, zich in Washington bemoeiden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Nederlanders stelden na hun ontdekking de Amerikaanse veiligheidsdiensten op de hoogte.
Het is de vraag waarom het nieuws over het spionagesucces zo prominent naar buiten kon komen. Het kan niet anders dan dat er vanuit de AIVD is gelekt. Wie zou anders op de hoogte kunnen zijn van de zeer geheime werkwijze van onze inlichtingendienst? En bij het lekken van dit soort informatie staan altijd belangen op het spel waarvan de gewone burger meestal geen weet heeft. Dat is vanuit het oogpunt van spionage begrijpelijk: bepaalde zaken moeten in het staatsbelang onbesproken blijven.
Opmerkelijk was de politieke reactie van premier Mark Rutte. Over de operatie zelf wilde hij niets zeggen. Maar hij wilde wel kwijt dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), waarover straks dankzij een burgerinitiatief wellicht een raadgevend referendum wordt gehouden, meer mogelijkheden geeft om patronen te herkennen en daarop actie te ondernemen. Dat is volgens hem belangrijk voor de opsporing. En daarvoor heb je de nieuwe Wiv nodig, aldus Rutte.
Dit is een argument uit het ongerijmde. Want heeft het spionagesucces van de AIVD nou juist niet laten zien dat ook zonder deze wet zeer goede resultaten kunnen worden bereikt, ook als het gaat om infiltratie van mogelijke vijanden in de cyberwereld?
De nieuwe wet - het is door verschillende gezaghebbende instanties aangetoond - is een flagrante aantasting van onze rechtsstaat. Zij gaat uit van het principe dat iedereen schuldig kan zijn aan het ondermijnen van de staat, zonder dat daarvoor enige verdenking noodzakelijk is. Het internetgedrag van iedere burger kan worden opgehaald en maanden bewaard. Het is verbazingwekkend hoeveel Nederlanders hierover hun schouders ophalen met gebruikmaking van het argument: als ik niets te verbergen heb, heb ik ook niets te vrezen. Met deze valse dooddoener en het aanwakkeren van angst voor terrorisme wil de overheid zich macht aanmatigen die in strijd is met onze belangrijkste beschermer tegen staatswillekeur: de grondwet.
Referenda zijn ondingen, maar als een referendum de enige manier is om de staat van een dwaling terug te laten keren, dan moet dat maar. Onze fundamentele rechten staan op het spel. PAdV

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Goed commentaar en hoogste tijd om 21 maart via het referendum een sterk democratisch 'Nee' te laten horen. Daarna zal ook juridisch snel een uitspraak van het Europees Hof volgen over een vergelijkbare Britse wet.
Wie meer wil lezen/kijken: https://www.scoop.it/t/sleepwet en https://eenbeterewet.nl en vanaf 28min15 over opkomend fascisme: https://www.cafeweltschmerz.nl/de-gevaarlijke-onzin-van-de-mainstream-media-stan-van-houcke-en-cees-hamelink/

Robin Caron, - vrijdag, 2 februari 2018


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties