De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2018

Stichting Present stelt zich teweer tegen de maatschappelijke polarisatie
Omdat het christelijke geloof in het DNA van de organisatie zit, kiest ze ervoor om dat vooral concreet te maken in daden, en om binnen de hele samenleving naar brede samenwerking te zoeken. Kerken en diaconieën kunnen wellicht hun voordeel doen met de ervaringen van Present.
Op zaterdag 20 januari hield Stichting Present haar ‘Presentdag’ waarop alle belangstellenden welkom waren. Zo’n tweehonderd mensen maakten van de gelegenheid gebruik. Thema van de dag was ‘Gamechanger’, wat staat voor het doel van elke lokale stichting die deel uitmaakt van het Present-netwerk. Het spel, de manier waarop mensen met elkaar omgaan, moet veranderd. Wat er veranderd moet worden is de polarisatie in de samenleving, aldus Tiemen Zeldenrust, de directeur van Present. Polarisatie drijft mensen uit elkaar; ze komen elkaar ook niet meer tegen. Present kan een rol spelen in die verandering, gelooft hij. “We zitten in ons land een cruciale fase als het gaat om het vormgeven van de zogeheten participatiesamenleving. Gaat een dreigende tweedeling zich doorzetten of weten we met elkaar toch weer nieuwe verbindingen te leggen waardoor iedereen op zijn eigen wijze kan blijven meedoen? Wij gaan uiteraard voor het laatste.”
Als Present hebben we de ambitie om een gamechanger te worden voor het vrijwilligerswerk van morgen. Daarom willen we vanuit onze unieke aanpak met zoveel mogelijk anderen de schouders eronder zetten. “
Het christelijke geloof zit in het DNA van Present. Dat blijkt ook uit het voorbeeld dat voorzitter Erik Dannenberg geeft tijdens zijn speech. ,,Stel, er zou vanmorgen een minister op bezoek komen. Het ontvangstcomité staat al klaar. Maar op een bankje voor Zonheuvel zit zo’n malafide bestuurder van een woningbouwcoöperatie. En de minister gaat uitgebreid met hem zitten praten en laat het comité staan. Zo ongeveer moeten de inwoners van Jericho zich hebben gevoeld. Maar anderzijds wordt Zacheüs door Jezus’ houding van een graaier tot een gever.”
Present is er niet alleen voor armen, wil hij zeggen, maar wil ook leren met andere ogen te kijken. ,,Onze samenleving is tot op het bot gepolariseerd, je hoort bij de ene of bij de andere kant. Maar wij moeten over de streep stappen en zo een bron van hoop worden.”
Achteruitkijkspiegelbeleid
Er is een aantal workshops: over stille armoede bijvoorbeeld. Met de financiële feiten op een rijtje ben je er niet, wordt duidelijk. Want hoe mensen hun armoede beleven, verschilt vaak van persoon tot persoon. Heb je veerkracht genoeg om ermee aan de slag te gaan, ben je al doodmoe van de eeuwige strijd om rond te komen, of heb je de strijd al opgegeven omdat je het gevoel hebt dat het systeem tegen je is?
Shari van der Hout ondersteunt de eenmansfractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad in Teylingen, in de Bollenstreek. ,,De inzet van activiteiten als van Present kan heel veel geld besparen. Een huis schoonmaken en zorgen dat de kinderen er fatsoenlijk op een bed kunnen slapen, kan voorkomen dat de kinderen uit huis worden geplaatst.” In Teylingen hebben ze een ‘achteruitkijkspiegelbeleid’, vindt ze ook. ,,Bijstandsgerechtigden zijn wel bekend, maar in onze gemeente zijn juist veel arme werkenden en die ziet de gemeente niet. Die laatste groep groeit bovendien. Wijkteams grijpen vaak te laat in. Ze wachten tot er twee maanden huurachterstand is en realiseren zich niet dat die achterstand dan al bijna niet meer is in te lopen.”
In een andere workshop laat workshopleider Herman Bouma de deelnemers zie hoe ze een sociale kaart kunnen maken van hun eigen woonplaats. ,,Ga niet alleen kijken wat je zelf kunt geven maar schakel ook de omgeving in: sportclubs, scholen, kerken en moskeeën.” Moskeeën? Ja, want moslims zijn vaak een blinde vlek voor Present, terwijl het juist goed zou zijn een brug kan slaan naar deze mensen. Ja, want we willen bij Present een brug slaan naar alle mensen zodat iedereen mee kan doen.
Cadeautje
Na de middagpauze met soep en broodjes is er even ontspanning met de verkiezing van de winnaars van de ‘Bruggenbouwersprijs’, in de vorm van een ‘wisselbrug’ die jaarlijks doorgegeven wordt aan een project of initiatief waarin bijzondere bruggen zijn gebouwd, een voorbeeld voor velen. De titel van ‘Bruggenbouwer van het jaar 2017’ gaat naar Present-afdeling Noordwest Friesland voor een project waarin ze mensen van de JP van den Bent Stichting in contact hebben gebracht met de kinderen van de Weekendschool. In december 2017 voerden zij gezamenlijk een sociaal project uit in Woonzorgcentrum Saxenoord te Franeker. Anja Schilder neemt de bokaal in ontvangst. ,,We zijn nog maar twee jaar bezig, dus we zijn hier heel blij mee! Zo weten we meteen dat we op de goede weg zijn.
Trainer en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar geeft tot slot een aantal inzichten vanuit de schatkist van organisatiedeskundigen en sociaalpsychologen. Bad is stronger than good, is er één van. Oftewel: negatieve ervaringen hebben meer impact dan positieve. Een goedbedoeld aanbod niet accepteren is als het weigeren van een cadeautje: dat voelt niet goed. Vergis je niet, waarschuwt Tiggelaar, loyaliteit is vaak niet groot. Wie nu heel enthousiast is over Present, kan over een maand zomaar ergens anders achteraan lopen. Reken je niet te snel rijk en houd de vinger aan de pols.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties