De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurwoensdag, 24 januari 2018

Ira Judkovskaja: ramen openzetten voor bestendig, iepen mienskip
Na jaren voorbereiden, barst komend weekend LF2018 los. Ira Judkovskaja heeft de artistieke leiding over het weekend dat de droom van iepen mienskip verbeeldt. ,,Luister naar elkaar; alleen dán kunnen we bouwen aan een toekomst.”
Ik móet even met de animator bellen voordat we beginnen. Heel snel.” Kort en duidelijk geeft Ira Judkovskaja (Moskou, 1975) hem instructies over het animatiefilmpje dat ze zojuist op haar telefoon bekeek. Twee tellen later stapt een jongeman haar kantoor binnen. ,,Sorry, maar kun je nú beslissen welke gong het moet worden? Die klassieke? Prima.” In de tussentijd licht haar telefoon non-stop op door binnenstromende berichten. Anderhalve week voor de grande opening van LF2018 zijn het hoogtijdagen voor de artistiek leider van theatergezelschap Tryater. Maar van spanning is weinig te bespeuren. ,,Ik geniet. Dit is het mooiste gedeelte van de voorbereidingen: zoveel mensen die keihard werken aan de laatste puntjes op de i en alle losse onderdelen die als één geheel samenvallen.”
Dat samenvallen is in dit geval nog al een klus. Liefst duizend zangers en zangeressen, 250 muzikanten, 110 kinderen, 33 dansers en nog eens pakweg vijfhonderd crewleden zijn betrokken bij de theatrale ouverture die zaterdagavond op drie pleinen (Gouverneursplein, Wilhelminaplein, Oldehoofsterkerkhof) in de Leeuwarder binnenstad klinkt. ,,Op elk plein staat een twintig meter hoge replica van de Oldehove. Op de etages van deze torens staan de zangers en musici. Ook staan ze op daken van omliggende gebouwen. Hierin ligt de grootste uitdaging: hun zang en muziek moeten synchroon lopen met de animatiebeelden die op de torens geprojecteerd worden én met het acteerwerk van de kinderen. Op welk plein je ook staat, je krijgt op alle plekken dezelfde ervaring mee.”
Lees hier meer over in de papieren krant van 24 januari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties