De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikeldinsdag, 23 januari 2018

Keuze SPD met het oog op nieuw Europa
Een politieke crisis in Duitsland is afgewend. Zondag stemden afgevaardigden van de sociaaldemocratische SPD voor mogelijke regeringsdeelname in een zogeheten Grote Coalitie met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. Als het voorstel was afgewezen, hadden er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden en zou Duitsland zeker nog een jaar zonder regering hebben gezeten.
SPD-leider Martin Schulz, die zich vorige week het vuur uit de sloffen had gelopen om zijn achterban ervan te overtuigen in een Grote Coalitie (GroKo) te stappen, kreeg zondag slechts een kleine meerderheid van de afgevaardigden achter zich. Veel SPDíers vinden dat na de grote verkiezingsnederlaag eind september de partij de komende tijd in de oppositie de wonden moet likken. Bovendien bestaat de vrees dat nog meer kiezers bij de partij weglopen als de SPD weer een GroKo afsluit met Merkel. De bondskanselier heeft er een handje van programmapunten van de coalitiepartners over te nemen waardoor die de kans wordt ontnomen zich te profileren bij de stembusgang.
De SPD heeft toch de gok genomen om te bekijken of regeringsdeelname een optie is. De afkeer van politieke instabiliteit en de plicht bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen wegen zwaarder dan een mogelijke nieuwe afstraffing door de kiezer bij de volgende verkiezingen.
Ook kan de SPD de ambitieuze Europese agenda niet uitvoeren als ze kiest voor de oppositiebankjes. Martin Schulz, oud-voorzitter van het Europees Parlement, heeft van verdere politieke integratie van de EU een speerpunt gemaakt. Schulz zit op de lijn van de Franse president Emmanuel Macron, die pleit voor verdere versteviging van de eurozone en een Europese minister van FinanciŽn met een eigen begroting. Als de SPD niet voor de macht kiest, zou het die programmapunten niet kunnen uitvoeren.
Nu het er op lijkt dat Duitsland binnenkort weer een regering heeft, kan dit dus ook gevolgen hebben voor de integratie van de EU-lidstaten. Een verdiepte politieke en economische samenwerking wordt noodzakelijk geacht om de volgende financiŽle crisis - die er ongetwijfeld komt - het hoofd te kunnen bieden. Het betekent wel dat Brussel meer macht krijgt en dat er meer geld naar Zuid-Europa gaat om ervoor te zorgen dat de kloof tussen de landen van de eurozone kleiner wordt. Dit ligt politiek erg gevoelig, vooral in Nederland. Maar als relatief klein land ontbeert het de invloed om de door Duitsland en Frankrijk gewenste ontwikkelingen tegen te kunnen houden. De verhoudingen in Europa zijn drastisch gewijzigd door de brexit en de gedeelde pro-Europese agenda van Duitsland en Frankrijk. Nederland komt er niet onder uit zich te heroriŽnteren op de nieuwe Europese situatie. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties