De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurwoensdag, 17 januari 2018

Elke Fries kan wel íets delen
In de hele provincie steken vele Friezen de handen uit de mouwen om LF2018 tot een succes te maken. Het Friesch Dagblad geeft de vrijwilligers een gezicht. Vandaag: vogelaar Bernou Ozinga uit Leeuwarden die zich uitleent via Leen een Fries.
Het is een fijne hobby wanneer je helemaal tot rust wilt komen: vogelen. Bernou Ozinga (33) leert anderen graag hoe dat moet. ,,Ik heb de liefde voor de natuur van mijn vader meegekregen. Hij was docent Nederlands en Engels, maar mensen dachten altijd dat hij biologieleraar was”, vertelt ze. ,,Mijn vader is heel erg van de natuur. Wij gingen in de zomer niet naar de Efteling, maar naar campings van Staatsbosbeheer. Heerlijk vond ik dat. We waren altijd buiten en mijn vader was dan bezig met planten, bomen, paddenstoelen en vogels. Hij heeft mij alles geleerd.”
Toen ze in de beginfase van Leen een Fries werd gevraagd mee te doen, wist ze meteen dat ze zich als vogelaar beschikbaar wilde stellen. ,,Ik weet ondertussen aardig wat van vogels kijken en ik vind het leuk om andere mensen ook nieuwsgierig te maken. Als mensen het leuk gaan vinden, komt er vanzelf meer draagvlak om op te komen voor de natuur.” En daar zet ze zich graag voor in.
Dat ze werd benaderd voor het mienskipsproject van LF2018 is niet zo vreemd. Ozinga is ondernemer in de culturele sector en is medeoprichter van het festival Welcome to the Village. ,,Eigenlijk ben ik afgestudeerd als psycholoog, maar vanaf mijn achttiende organiseerde ik als vrijwilliger al het straatfestival in Joure. In het laatste jaar van mijn studie werd ik gevraagd om het lustrumfeest voor de toen 395-jarige universiteit in Groningen mee te organiseren. Met een kompaan zette ik De Nacht van Kunst & Wetenschap op, het slotfeest van het lustrum. Daar kwamen toen vijftienduizend bezoekers op af.” Ze merkte dat organiseren haar erg goed ligt en besloot daar haar beroep van te maken. ,,Ik vind het vooral leuk om moeilijke, vooral maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar een breed publiek.”
 
Niet-commercieel
Ze mag dan ondernemer zijn en op freelance basis her en der in het culturele veld werken; Leen een Fries is een niet-commercieel project, georganiseerd vanuit de bibliotheken in Fryslân. ,,Het is een platform waarop mensen met elkaar in contact kunnen komen.”
Het idee is simpel: elke Fries kan wel iets. En wat is er nu leuker om dat ‘iets’ met een ander te delen? Of het nu gaat om een hobby, expertise over een bepaald onderwerp of een belevenis; iedere Fries of liefhebber van de provincie Fryslân wordt uitgenodigd om zijn of haar kennis en ervaring te delen met een ander. ,,Leen een Fries maakte een-op-een ontmoetingen mogelijk. De impact van één persoon die iets deelt met een geïnteresseerde, is natuurlijk klein. Maar als er heel veel mensen meedoen, die allemaal iets met een ander delen, wordt het een grote beweging. Samen kunnen we de wereld een beetje leuker maken.”
Het aanbod van Leen een Fries is zeer gevarieerd. Zo zijn er mensen die iets willen vertellen over de historie van de provincie Fryslân of een Friese stad, kun je schilderles krijgen van een kunstenaar of gaan sporten in de natuur. Bernou Ozinga vertelt graag hoe zij naar vogels kijkt. ,,En ik geef ook nog een cursus ‘burn-out voor beginners’. Ik heb zelf een burn-out gehad en dat is heel heftig. Ik vind het belangrijk dat mensen over dat onderwerp praten.”
Afhankelijk van hoeveel mensen er gaan reageren op haar aanbod om vogels te leren spotten, wil ze met een enkeling of een groepje naar buiten gaan. ,,We kunnen naar een parkje in de stad gaan, of naar een natuurgebied. Ik wil belangstellenden uitleggen waar je vogels vindt, hoe je ze herkent en wat voor geluiden ze maken. Ik begin met de vogels die je dichtbij huis kunt herkennen. Neem nu de houtduif of de tortelduif. Veel mensen kunnen die niet uit elkaar houden. Ik kan ze een trucje leren waardoor ze ze wel herkennen.”
 
Iberische tjiftjaf
Alle vogels die ze zelf spot noteert ze in een boekje. ,,Als vogelaar houd je een zogeheten lifelist bij. Daarop geef je aan welke vogels je hebt waargenomen. Ik heb inmiddels 192 soorten op mijn lijstje staan”, vertelt ze. ,,De laatste die ik waarnam was de Iberische tjiftjaf. Via de website Dutch Birding vernam ik dat er een in Leeuwarden zat. Ik ben naar de betreffende wijk gegaan en ben gaan zoeken. Ik heb hem alleen gehoord, maar: horen is scoren.” Omdat het weer momenteel niet heel geweldig is, staat het vogelen nu even op een laag pitje, maar zodra de lente begint gaat ze weer twee keer per week de natuur in. Mogelijkheden genoeg dus om een cursist mee op pad te nemen.
Het aanbod van Leen een Fries moet in de loop van het jaar nog verder groeien. ,,Het mooie is: de Friese bibliotheken organiseren dit met zijn allen voor Culturele Hoofdstad, maar ze willen er ook na 2018 mee doorgaan. Uiteindelijk moet het een supergrote Friese talentenetalage worden.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties