De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Hoofdartikelzaterdag, 23 december 2017

Lichtdragers van de levende Kerstman
De vroege kerk vierde helemaal geen geboortefeest van Christus. Kerkvader Origines vond die gedachte zelfs verwerpelijk. Maar de Romeinse bekeerlingen konden het niet laten. Zij adopteerden eeuwen later 25 december, de geboortedag van de zonnegod Mithras, als de verjaardag van Jezus. Dat kwam mooi uit: die Mithras was volgens de Romeinen namelijk ook geboren uit een maagd. Bij de Germanen werd de zonnewende geleidelijk omgezet in een Christusfeest. Er kwam steeds van alles bij. Ergens in de middeleeuwen werd een kribje geďntroduceerd, later werden hele stallen ingericht. Om te laten zien dat Jezus geboren is uit de Vader die in de hemel woont, werd de kerstboom soms omgekeerd opgehangen bij de kerk. Die groeide vanuit de hemel. Dat was in ieder geval liturgisch verantwoord. De protestanten gingen later mee in het veroveren van 25 december als Christusfeest. Maarten Luther werd zo de uitvinder van ‘brandende kerstkaarsjes in de boom’.
Rond 1930 kwam de kentering en wonnen andere goden terrein. De commercialisering begon aan een onherroepelijke opmars en Santa Claus concurreert met Jezus. Werden eerder heidense feesten door de christenen gekaapt voor Jezus’ geboortedag, de commercie heeft die succesvol teruggekocht. Het lijkt nu voornamelijk een feelgood-feest te zijn geworden met eten, drinken en gezelligheid.
De evangelist Johannes zou die historische cyclus samenvatten als: ‘En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen’. Johannes - de evangelist van het licht - opent met de geboorteaankondiging van Jezus: ‘Dit was het waarachtige licht, dat in de wereld komt en ieder mens verlicht’. Jezus draagt meteen het licht over aan zijn volgelingen: ‘Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken’.
Hij vraagt hen mee te gaan op een pad dat uiteindelijk een lijdensweg bleek vol onbegrepen goede werken, scherpe teksten, troostende preken en schitterende vergezichten van vrede. Het licht werd gedoofd aan het kruis. De massa wilde geen verlossing en verzoening, maar zelfhandhaving. En dat lijkt in 2017 niet veel anders. Maar het licht ging slechts tijdelijk uit.
Omrop Fryslân vroeg winkelend publiek afgelopen week hoe zij Kerst zagen. Het werd voor de meerderheid een opsomming van zaken als druk met inkopen en vooral hopen dat het ‘gezellig wordt’. Maar er zat ook een enkele lichtdraagster tussen: Jezus is niet overleden en nu verleden tijd, maar Hij is opgestaan en tegenwoordig. Het klonk bijna als een verrassende boodschap: het is waar ook: kerstfeest is geen in memoriam van iemand die ooit heeft geleefd en heel goede ideeën had, maar Ere zij God voor de levende Zaligmaker. Goede feestdagen. HB

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties