De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelzaterdag, 16 december 2017

Geestelijke verzorging ook bij huisarts
Er zijn niet veel geestelijk verzorgers werkzaam in de huisartsenpraktijk. In tegenstelling tot verpleeghuizen en ziekenhuizen zetten huisartsen zelden geestelijke verzorgers met hun luisterend oor in. Uit onderzoek blijkt dat een gesprek met geestelijke verzorgers goed is voor de patiŽnt en dat het medicalisering van geestelijke nood kan voorkomen. Het gaat daarbij niet alleen om vragen rond het levenseinde, maar ook over de zin van het bestaan, de verwerking van verlies van een geliefde, relatie of werk. PatiŽnten blijken door de inzet van geestelijke verzorgers minder vaak medicijnen nodig te hebben. Bovendien slaat medicatie beter aan in combinatie met de geestelijke zorg. Mensen voelen zich opmerkelijk veel beter na een goed gesprek. Het is een goede zaak dat de regeringsfracties van D66 en ChristenUnie afgelopen week hebben gepleit om de geestelijke verzorging naar alle huisartsen in het land uit te breiden. Het betreft geestelijke zorg toegespitst op de levensovertuiging van de patiŽnt.
Het zou een logische ontwikkeling zijn om geestelijke verzorging standaard bij de huisartsenpraktijk te betrekken. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen. Huisartsen verwijzen minder snel door en trekken steeds langer met patiŽnten op. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen kerkelijk betrokken en krijgen huisartsen vaker vragen die vroeger aan de predikant of pastoor werden gesteld.
Niet alle huisartsen hebben affiniteit met de geloofsvragen en geestelijke nood van hun patiŽnten. En er zijn ook dokters die er weinig antenne voor hebben. Zij kunnen de patiŽnt op dat punt niet zelf verder helpen. In zoín geval zouden ze een geestelijk verzorger kunnen inhuren als praktijkondersteuner of de gemeente om een projectsubsidie vragen.
Financiering kan geregeld worden via de WMO-gelden ter voorkoming van Ďzinverlies of eenzaamheidí. Of via een vergoeding door de zorgverzekeraar, maar dan moet de patiŽnt wel de juiste polis en verzekeraar hebben.
Er zijn dus al wel mogelijkheden om geestelijke verzorging in de huisartspraktijk mogelijk te maken, hoewel dat allemaal wel eenduidiger en makkelijker zou kunnen. Maar het is nu eerst belangrijk dat gemeenten, verzekeraars en rijk actief uitdragen dat de huisarts en ambulante GGZ gebaat zijn bij betrokken geestelijke verzorgers.
Het is hoog tijd dat huisartsen met geestelijke verzorgers om de tafel gaan zitten. Professionals uit de buurt verdienen de voorkeur, want die zijn snel beschikbaar en bekend met de omgeving en gemeenschap. Ook als de patiŽnt niet meer bij de huisarts loopt, kunnen ze desgewenst bij hem of haar betrokken blijven. HB

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties