De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Economiewoensdag, 13 december 2017

Recordoogst aan aardappelen
Den Bommel - De vijf belangrijke aardappellanden in het noordwesten van Europa verwachten dit jaar een recordoogst. Deze zogenoemde NEPG-landen, naast Nederland zijn dat BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk en Groot BrittanniŽ, gaan uit van een oogst van 29,339 miljoen ton. Deze hoeveelheid ligt 17,2 procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Groot BrittanniŽ heeft recentelijk de cijfers van dit jaar naar buiten gebracht: 5,243 miljoen ton, 14,4 procent meer dan het vorige seizoen.
Als gevolg van de slechte rooiomstandigheden in de afgelopen maanden blijft een deel van de aardappelen in de grond zitten, laat de telersorganisatie weten. Omdat, mede door de grote oogst, de prijzen laag zijn kan het voor een deel van de telers niet uit om de oogst uit de grond te halen, te sorteren en schoon te maken. Samen met de slechte rooiomstandigheden besluit een deel dan het gewas in de grond te laten zitten.
Door de natte oogstomstandigheden ontstaan er dit jaar ook meer bewaarproblemen. De NEPG schat in dat ongeveer 5 procent van de geoogste consumptieaardappelen verloren gaat.
De grotere oogst van dit jaar komt volgens de organisatie door een groter areaal in combinatie met goede groeiomstandigheden. In de NEPG-landen zijn er 5,5 procent meer aardappelen uitgeplant. In alle landen was er dit jaar daarbij sprake van een hogere opbrengst per hectare.
In Nederland kwam de productie van consumptieaardappelen volgens de NEPG uit op iets meer dan vier miljoen ton. Vergeleken met het jaar daarvoor was dat een toename van 21,2 procent. Duitsland teelde de meeste consumptieaardappelen van de vijf grote landen: ruim 8,7 miljoen ton. Dit land kende een productietoename van 16,5 procent. De hoogste relatieve toename was er in BelgiŽ. Daar ging de oogst omhoog van iets meer dan vier miljoen ton naar 5,1 miljoen ton (plus 26,7 procent).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties