De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikeldinsdag, 12 december 2017

Cyberspionage raakt ook ons als burgers
De Duitse veiligheidsdienst BfV heeft bekendgemaakt dat Chinese instanties zich op sociale media valse profielen aanmeten om informatie van Duitse gebruikers te verzamelen. Uit haar onderzoek is naar voren gekomen dat Duitse burgers het doelwit zijn van Chinese spionnen. Het zou om tienduizend mensen gaan, vooral in strategische posities, zoals politici en medewerkers van overheidsinstellingen. De Chinezen doen net alsof ze vertegenwoordigers van adviesbureaus zijn of onderzoekers. Ze proberen met hun vragen vast te stellen waar de belangstelling ligt van de mensen die ze in het vizier hebben. Er is niets bekendgemaakt over hun motieven om juist hierin geïnteresseerd te zijn, maar het ligt natuurlijk voor de hand dat de Chinezen op zoek zijn naar privézaken van hun slachtoffers die hen kwetsbaar kunnen maken voor chantage of die hen anderszins onder druk kunnen zetten.
De inzet van mogelijkheden in de digitale wereld voor illegale doeleinden is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Nu eens zijn het Chinezen, dan weer Russen of Israëli’s. Maar het zijn niet alleen staten die elkaar in cyberspace belagen. Ook bedrijven hebben grote belangen om zo veel mogelijk te weten te komen over hun mogelijke klanten. Camera’s in winkelstraten volgen ons om ons koopgedrag te analyseren. Reisbureaus willen weten welke sites we bezoeken om ons vervolgens te bestoken met mails met aanbiedingen voor onze favoriete bestemmingen.
We kunnen laconiek doen over de cyberoorlogen die overal tussen staten worden uitgevochten en mogen van onze overheid verwachten dat de bescherming van vitale en strategische zaken op orde is, hoewel daarbij wel vraagtekens bij zijn te stellen. Denk maar aan de slechte digitale beveiliging van sluizen en gemalen, waarover vorige week werd bericht. Het is een huiveringwekkend idee dat een buitenlandse mogendheid ervoor zou kunnen zorgen dat het halve land onder water komt te staan.
De kans dat zoiets gebeurt is klein. Veel groter is de mogelijkheid dat wat we als heel normale bedrijven beschouwen digitaal op zoek gaan naar onze voorkeuren, ziektegeschiedenissen of religieuze gezindte. Bijvoorbeeld verzekeraars en farmaceutische bedrijven zijn nu al naarstig op zoek naar kenmerken van ons dagelijks leven waaruit ze menen te kunnen afleiden welk risico we voor hen kunnen vormen en wat lucratieve medicijnen kunnen zijn. De berg gegevens die de digitale wereld hen biedt is enorm.
We hebben zelf een grote verantwoordelijkheid voor onze eigen bescherming en veiligheid als we het internet op gaan. We sluiten in de analoge wereld onze huis- en autodeuren ook af tegen indringers. Maar we mogen ook verwachten dat de overheid met wetgeving ons beschermt tegen digitale belagers. PAdV

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties