De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelmaandag, 11 december 2017

Tegenwind EU gekeerd in een lichte rugwind
Het moet met de Europese Unie eerst slechter gaan voordat het beter wordt. Vorige week zag het er nog naar uit dat de belangrijke EU-topontmoeting eind deze week op niets zou uitlopen. De brexit-onderhandelingen zaten muurvast en in Duitsland slaagden de partijen er niet in een regering te vormen.
Inmiddels is er op de valreep een doorbraak bereikt in het overleg tussen Brussel en het Verenigd Koninkrijk over het Britse vertrek uit de EU. Dat betekent dat de EU-leiders op hun top deze week toestemming kunnen geven voor een volgende fase van de brexit-onderhandelingen.
In Duitsland gaf de sociaal-democratische SPD aan toch te willen gaan regeren met de christen-democratische CDU van Angela Merkel. Daardoor lijken nieuwe verkiezingen - die volgens de Duitse wet pas in april kunnen worden gehouden - van de baan. Als Duitsland het komende half jaar geen stabiele regering heeft, is dat funest voor de EU-hervormingsplannen die ook deze week worden besproken. Over een half jaar beginnen er weer verkiezingen in Europese landen en Brussel schrikt er voor terug om dan nog verregaande voorstellen te presenteren om het euroscepsis niet aan te moedigen.
Zonder Duitsland, de grootste en rijkste lidstaat, komt er in Europa weinig van de grond. Volgens de Franse president Emmanuel Macron staat of valt de toekomst van de EU met het doorvoeren van ambitieuze moderniseringen op het gebied van economische en financiŽle samenwerking. Nu de kansen toenemen dat Duitsland binnen afzienbare tijd weer een regering heeft, kunnen die hervormingen onder leiding van de Frans-Duitse as een aanvang nemen.
Ondertussen is wel gebleken hoeveel tijd en energie de EU moet stoppen in de zich moeizaam voortslepende onderhandelingen met de Britten over de scheidingsvoorwaarden en de toekomstige handelsrelatie. Die tijd en energie hadden ook gebruikt kunnen worden voor een nuttiger doel, bijvoorbeeld het overleg over de hervormingen die noodzakelijk zijn om de EU weerbaarder te maken tegen toekomstige financiŽle crises. Een lichtpuntje is wel dat als eenmaal de brexit een feit is, de EU is verlost van een dwarsligger. Als geen andere EU-lidstaat saboteerde Groot-BrittanniŽ de Europese integratie van binnenuit. Brussel zal er ook niet rouwig om zijn dat, nu blijkt hoe zwaar de Britten economisch hebben te lijden onder de brexit, de euroscepsis in andere EU-lidstaten begint over te waaien.
Het komend half jaar wordt wel cruciaal genoemd voor de toekomst van de EU. Na jaren van crisismanagement heeft Brussel eindelijk de handen vrij om noodzakelijke hervormingen door te voeren. Te hopen valt dat de EU in dat proces politieke helderheid biedt, zodat de burgers ook duidelijk wordt welke richting het opgaat met Europa.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties