De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Hoofdartikeldinsdag, 24 oktober 2017

CataloniŽ vindt geen luisterend oor bij EU
De Europese regeringsleiders lopen met een grote boog om de Catalaanse kwestie heen. Spanje dreigt een einde te maken aan de onafhankelijkheidsbeweging in het relatief rijke CataloniŽ en daarom wil premier Mariano Rajoy feitelijk het bestuur van de deelstaat overnemen. CataloniŽ deed gisteren een beroep op Brussel. De EU zou haar geloofwaardigheid verliezen als ze toestaat dat de Spaanse regering het bestuur van CataloniŽ aan de kant schuift. Het is onduidelijk wat de Catalaanse leider Carles Puigdemont hiermee precies bedoelt. De EU beschouwt het Catalaanse onafhankelijksstreven, dat indruist tegen de Spaanse grondwet, terecht als een binnenlandse kwestie.
Van de Europese regeringsleiders krijgt Puigdemont geen steun. Op de Belgische premier Charles Michel na die vraagtekens plaatst bij het hardhandige optreden van de Spaanse politie tijdens het referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober, scharen de Europese leiders zich op aangeven van Frankrijk en Duitsland als ťťn man achter Rajoy.
De Europese opstelling valt goed te begrijpen. Zo wordt de rechtmatigheid van het referendum betwist. Weliswaar won het ja-kamp, maar minder dan de helft van de Catalanen kwam opdagen. Bovendien steunt de regioregering, de drijvende kracht achter de volksraadpleging, slechts op een minderheid van de stemmen bij de verkiezingen van twee jaar geleden. Dat CataloniŽ de uitspraak naast zich neerlegt van het Grondwettelijk Hof van Spanje dat het referendum ongeldig verklaarde, is een nog zwaarwegender argument voor de EU-leiders om de kant van Madrid te kiezen.
De afscheiding van CataloniŽ wordt ook als onwenselijk gezien omdat dit kan leiden tot de versnippering van Spanje. Niet alleen CataloniŽ, maar bijvoorbeeld ook Baskenland voelt voor zelfstandigheid. Daarnaast zijn er meer regio‚Äôs buiten Spanje die binnen het moederland meer zelfstandigheid willen. Zo stemden zondag inwoners van de Noord-Italiaanse regio‚Äôs Veneto en Lombardije in grote meerderheid voor meer autonomie. En in BelgiŽ zijn Vlaamse voorstanders van een breuk met WalloniŽ al met Catalaanse vlaggen de straat op gegaan. Brussel wil separatistische neigingen in Europese landen niet aanmoedigen uit vrees dat Europa een onbestuurbare lappendeken van kleine staatjes wordt.
De hoop van CataloniŽ dat de EU te hulp schiet, is ijdel. Want afgezien van juridische en politieke bezwaren druist het onafhankelijkheidsstreven ook in tegen de Europese gedachte dat nationalisme plaats moet maken voor grensoverschrijdende solidariteit. De Catalaanse separatisten willen precies het omgekeerde. Zij zeggen op te komen voor de eigen identiteit maar willen vooral hun economische welstand beschermen door nieuwe grenzen te trekken. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties