De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Hoofdartikelmaandag, 16 oktober 2017

Alles beter dan geen deal met Iran
En weer heeft de Amerikaanse president een internationaal akkoord op losse schroeven gezet. Na de Cuba-deal, het TTIP-vrijhandelsverdrag en het klimaatakkoord van Parijs, morrelt Trump nu aan de nucleaire deal met Iran. Daarnaast trekt de Verenigde Staten zich terug uit de VN-organisatie Unesco. Gezien ook de verbetenheid waarmee Trump zijn best doet de zorgverzekering Obamacare te torpederen, lijkt Trumps belangrijkste beleidslijn om de erfenis van zijn voorganger te vernietigen.
Dat de Iran-deal ter discussie staat, zal de internationale stabiliteit niet bevorderen. Het akkoord was bedoeld om te voorkomen dat het regime in Teheran over kernwapens zou beschikken. Dat zou het militair-strategisch overwicht van IsraŽl namelijk teniet doen en een nucleaire wapenwedloop met Saudi-ArabiŽ, de grootste rivaal van Iran in de regio, tot gevolg hebben.
Dat Trump het atoomakkoord met Iran - dat hij de slechtste deal ooit noemt - ter discussie stelt, komt niet omdat Teheran zich niet aan de voorwaarden van het akkoord houdt. Zijn eigen ministers en ook de Europese bondgenoten zeggen dat Iran de deal niet heeft geschonden. Dat weet Trump waarschijnlijk ook wel, maar het straffen van Iran past in een betere strategie. Iran wordt door hem, niet ten onrechte, beschouwd als een destabiliserende factor in de regio. Met de steun aan het misdadige regime in SyriŽ en aan Hezbollah en Hamas ontwricht Iran nog meer de rust en orde in het Midden-Oosten.
Maar dat kan nog geen reden zijn de nucleaire deal op de helling te zetten. Het kan Iran alleen maar aanmoedigen een kernwapen te ontwikkelen, als een soort levensverzekering om te voorkomen dat het bewind wordt omvergeworpen. Wat dat betreft spreekt het voorbeeld van LibiŽ boekdelen. Geschrokken door de westerse interventie in Irak om Saddam Hussein van zijn vermeende massavernietigingswapens te ontdoen, staakte de Libische leider Kaddafi zijn nucleaire programma. Uiteindelijk leidde dat er mede toe dat zijn bewind omver werd geworpen. De ayatollah's in Teheran willen verschoond blijven van dat lot. Dat de VS nu een nucleair akkoord dreigen te verscheuren, zal ze alleen maar sterken in de overtuiging dat kernwapens nodig zijn om te overleven.
De twijfels die Trump tentoonspreidt over het Iran-akkoord hebben ook slechte repercussies ten aanzien van die andere grotere brandhaard: Noord-Korea. Trump heeft vorige maand al in een speech bij de Verenigde Naties gedreigd desnoods Noord-Korea totaal te vernietigen. Nu hij er ook al blijk van geeft een akkoord dat door zijn voorganger is afgesloten te willen schrappen, zal de bereidheid van Pyongyang om naar de onderhandelingstafel te gaan alleen nog maar verder doen verminderen.
Al met al worden de spanningen in deze toch al turbulente tijden alleen maar vergroot als misdadige regimes als Iran en Noord-Korea de indruk krijgen dat via de onderhandelingstafel hun geschillen met de internationale gemeenschap niet kunnen worden beslecht. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties