De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikelzaterdag, 30 september 2017

CataloniŽ? Geen commentaar, zegt EU
Spanje houdt de adem in nu een van de diepste politieke crises die het land in de afgelopen veertig jaar heeft meegemaakt een climax nadert. De deelstaat CataloniŽ wil morgen een referendum houden over onafhankelijkheid en de centrale regering in Madrid trekt alles uit de kast dat te voorkomen. Om de deelstaatregering in Barcelona te ontmoedigen door te gaan met de volksraadpleging zet Madrid alle mogelijke legale middelen in. Sommige justitiŽle maatregelen scheren langs de rand van wat grondwettelijk is toegestaan, zoals de arrestatie van lokale bestuurders, het in beslag nemen van promotiemateriaal, het uit de lucht halen van websites en het onder bevel stellen van de Catalaanse politie.
Madrid blijft hameren op de Spaanse grondwet die dit soort stemmingen over afscheid verbiedt. Maar in CataloniŽ blijven ze overtuigd van hun recht het referendum te houden.
Volgens peilingen was tot voor kort in CataloniŽ een minderheid - wel een mondige en rumoerige - voor onafhankelijkheid. Veel Catalanen voelden niet voor zelfstandigheid, alleen al vanwege de onzekerheid of een onafhankelijk CataloniŽ zich weer bij de EU kan aansluiten. Maar de verbetenheid waarmee Madrid momenteel optreedt, zet kwaad bloed onder de Catalanen wat het separatisme alleen maar bevordert.
Opvallend is dat de Europese Commissie angstvallig stil blijft. Van conflictbemiddeling is geen sprake. Officieel staat Brussel op het standpunt dat het zich niet bemoeit met verkiezingen of referenda in de lidstaten om te voorkomen dat de Commissie het verwijt krijgt dat het zich mengt in binnenlandse kwesties.
Maar Brussel heeft in andere gevallen wel vooraf duidelijk kleur bekend, zoals bij referenda in Griekenland (over bezuinigingen), Nederland (OekraÔne-verdrag) en Groot-BrittanniŽ (brexit). Bovendien is de morele vraag gerechtvaardigd of de Spaanse regering al dan niet de vrijheid van meningsuiting en vergadering in gevaar brengt. Daar zou de Europese Commissie best iets over kunnen zeggen, net zoals het eerder heeft gedaan over de vermeende aantasting van de mediavrijheid in Polen of Hongarije.
Het Europese zwijgen heeft er vanzelfsprekend mee te maken dat Brussel niet het separatisme wil aanmoedigen, voor je het weet willen ook de Schotten, de Noord-Italianen en al die andere ontevreden minderheidsgroepen een referendum en valt de EU uiteen. Maar als verdediger van de Europese waarden en normen had het niet misstaan als de Europese Commissie ook in het geval van Spanje een principieel standpunt had ingenomen. Een bemiddelende rol van Brussel had er mogelijk toe geleid dat het conflict tussen Madrid en Barcelona niet zo op de spits was gedreven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties