De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Hoofdartikeldonderdag, 28 september 2017

Macron heeft gelijk maar krijgt het niet
De uitgesproken pro-Europese Franse president Emmanuel Macron laat zich niet van de wijs brengen door de uitslag van de Duitse verkiezingen zondag. Met het verlies van de Duitse regeringspartijen CDU en SPD en de winst van de eurosceptische AfD en de liberale FDP, hebben de Duitsers klip en klaar duidelijk gemaakt dat zij een rem willen op verdere Europese integratie. Macron wil juist gas geven.
In een twee uur durende toespraak aan de Parijse Sorbonne-universiteit ontvouwde Macron dinsdag ambitieuze plannen voor meer Europese samenwerking. Zo wil hij - om maar wat te noemen - een eigen budget voor de eurozone, een Europese superminister van Financiën en harmonisering van het sociaal beleid.
Cruciaal om dit te bereiken is versterking van de Frans-Duitse as binnen de EU. De samenwerking tussen Parijs en Berlijn is altijd al de stuwende kracht geweest achter verdere Europese integratie.
Het probleem is niet alleen de scheve machtsverhouding tussen het dominante Duitsland en het politiek en economisch zwakkere Frankrijk, maar ook dat Berlijn steeds minder voelt voor het overdragen van meer geld en bevoegdheden aan Brussel. Alle Duitse eurosceptische partijen hebben zondag gewonnen. Bondskanselier Angela Merkel krijgt in de verwachte coalitie van CDU, FDP en Die Grünen minder bewegingsruimte en zij voelt de hete adem in haar nek van de eurosceptische Beierse zusterpartij CSU en de ronduit anti-Europese oppositiepartij AfD.
Dat Frankrijk meer macht wil voor de EU is begrijpelijk. Als president van een afkalvende wereldspeler ziet Macron - net als zijn illustere voorgangers Charles de Gaulle en François Mitterrand - de EU als een middel om nog invloed in de wereld te houden. Daarnaast betekent de afbouw van de Europese natiestaten dat de rijkdom tussen het rijkere noorden en het armere zuiden van Europa wordt herverdeeld. Er stroomt dan meer geld richting de economisch zwakkere landen, waaronder Frankrijk.
Dat wil niet zeggen dat Macron geen punt heeft. De politieke integratie van de EU loopt achter op de financiële en economische samenwerking. EU-lidstaten zullen meer bemoeienis van Brussel moeten accepteren met het economische beleid om een nieuwe eurocrisis te voorkomen. Zonder eigen budget voor Brussel en de mogelijkheid begrotingseisen af te dwingen, blijft monetaire stabiliteit in het geding.
Maar ga dat de eurosceptische burger eens uitleggen. Veel politici en burgers schieten in een kramp als de term ‘meer Europa’ valt. Macron roeit tegen de stroom op.
De Franse president wil meer integratie om de Europese problemen het hoofd te bieden. Maar misschien kan Europa eerst werken aan de identiteitscrisis waarin het verkeert.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties