De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Economiewoensdag, 20 september 2017

Dijkstra Draisma hoog in duurzame houtlijst FSC Nederland
Leeuwarden - De drie grootste bouwers van Fryslân staan ver uit elkaar in de Forest50 van FSC Nederland. Dijkstra Draisma is een van de koplopers in gebruik van duurzaam hout en de transparantie daarover, Friso en Jorritsma Bouw staan veel lager op de lijst.
“Wij geloven in verantwoord bosbeheer en het gebruik van zoveel mogelijk duurzaam geproduceerd hout. In onze timmerfabriek heeft al 100 procent een keurmerk van FSC of PEFC. Op de bouwplaats is dat 70 procent, daar zijn we namelijk nog afhankelijk van anderen”, zegt Ingeborg Goutbeek, hoofd kwaliteit, arbo en milieu bij Dijkstra Draisma. Op 15 mei van dit jaar onderstreepte de bouwer, met kantoren in Dokkum en Bolsward, de ambities met het ondertekenen van het Bouw en Hout Convenant. De inmiddels 27 deelnemers aan die afspraak willen een forse stap verder gaan in vergroening van het hout in Nederland.
Dijkstra Draisma staat in de Forest50, de vijftig grootste bouwers van Nederland gerangschikt naar het gebruik van duurzaam hout en de ruchtbaarheid die daaraan wordt gegeven, op de zevende plek. Gekeken naar omzet is het bouwbedrijf nummer 32 van Nederland. Friso Bouwgroep uit Sneek staat op de dertigste plaats in de duurzaamheidslijst, Jorritsma Bouw uit Bolsward is 36e.
“We toetsen op het gebruik van duurzaam hout, en de communicatie en transparantie daarover. De top-10 doet het goed en weet precies hoeveel duurzaam hout ze toepassen”, zegt Roel Nozeman van FSC Nederland. “Zo zit BAM op 98 procent en is Dijkstra Draisma de laatste tijd snel gestegen. Er is echter een grote middengroep in de bouw die er niet mee bezig is. Door aandacht aan het onderwerp te geven hopen we dat opdrachtgevers meer druk uit gaan oefenen om duurzame stappen te maken. Ook willen we dat bedrijven zelf in hun duurzaamheidsdenken een andere afweging gaan maken.”
FSC Nederland stelt dat duurzaam naaldhout al niet meer duurder is dan de niet-gecertificeerde soorten, bij tropisch hout is er nog wel een prijsverschil. Volgens nummer 1 van de Forest50, BAM Groep met een duurzaam inkooppercentage van 98 procent, kan de overstap zelfs kostenneutraal worden gemaakt. “BAM heeft de efficiëntie in het proces verbeterd en zo hoeft het gebruik van duurzaam hout niet méér geld te kosten. Al zal het voor kleinere bouwers en houtbedrijven, vanwege verminderde inkoopkracht, nog wat anders liggen”, zegt Nozeman.
In Nederland is 83,3 procent van het hout duurzaam geproduceerd (cijfers 2015), twaalf jaar geleden was dat nog 13,3 procent. Bij tropisch hout is het duurzaamheidspercentage 63,3 procent. Wetgeving, stimulering vanuit de overheid en de acties van bedrijven uit het Bouw en Hout Convenant hebben aan de verduurzaming bijgedragen, stelt FSC Nederland.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties