De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikelmaandag, 18 september 2017

Nobelprijswinnaar blijft in gebreke
Volgens de Verenigde Naties vindt er in Myanmar een ‘schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen’plaats met de aanvallen van de veiligheidstroepen in het Aziatische land op de islamitische bevolkingsgroep van de Rohingya. Het boeddhistische land beschouwt de Rohingya niet als legitieme inwoners, maar als illegale vreemdelingen. Ze hebben geen recht op identiteitspapieren en mogen niet werken, studeren of vrij reizen. Sinds een aantal weken is het geweld tegen Rohingya-moslims opgelaaid. De Verenigde Naties praten deze week over de situatie in Myanmar. Grote afwezige bij dit overleg is de politiek leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi. Zij reist naar eigen zeggen niet af naar de 72e Algemene Vergadering van de VN, die vorige week begon, vanwege de crisis in haar land.
Nobelprijswinnaar Suu Kyi krijgt internationaal veel kritiek omdat zij al weken weigert het etnisch geweld tegen de islamitische bevolkingsgroep in haar land te veroordelen. Sterker nog, vorige week liet zij zich laatdunkend uit over aantijgingen dat het leger in het Aziatische land zich schuldig zou maken aan etnische zuiveringen. Suu Kyi, de burgerlijk leider in een verder door militairen gedomineerde junta, noemde dat ,,nepnieuws”.
Haar opstelling wekt veel onbegrip. Als voormalig politiek gevangene en oppositieleidster die zwaar werd vervolgd, is zij een boegbeeld van de strijd voor de mensenrechten. De militaire dictatuur in Myanmar legde haar jarenlang huisarrest op waardoor zij onder meer gedwongen gescheiden leefde van haar gezin in Groot-Brittannië. Voor haar inspanningen voor een betere wereld kreeg zij in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar eerder ontving zij de Europese prijs voor de vrijheid van denken en meningsuiting, een prijs die zij pas na haar huisarrest in 2013 in ontvangst kon nemen. Er gaan nu stemmen op om haar die prijzen af te nemen. Onder haar critici bevinden zich niet de minsten. Zo wil de Zuid-Afrikaanse oud-bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu dat Suu Kyi zich uitspreekt over wat er met de moslimminderheid in haar land gebeurt, want haar stilzwijgen ,,is een te grote prijs” die ze betaalt om premier van Myanmar te zijn.
Misschien dat San Suu zwijgt om de precaire machtsrelatie met de militairen niet te verstoren. Het kan ook zijn dat ze net als haar boeddhistische achterban weinig sympathie koestert voor de Rohingya. Hoe dan ook, zij zwijgt. En dat valt diep te betreuren. Zij maakt de hooggespannen verwachtingen niet waar die ontstonden toen zij politiek leider werd. Met haar gezag en internationale status had de Nobelprijswinnaar een sleutelrol kunnen spelen bij het aan de kaak stellen van vervolging en discriminatie van de Rohingya. Want vooral een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede heeft de morele verplichting te helpen de vrede te bevorderen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties