De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Hoofdartikelzaterdag, 16 september 2017

Prinsjesdag wordt dit jaar wel heel erg kaal
Prinsjesdag dit jaar zal een van de minst feestelijke in jaren zijn. Niet alleen voorspelt het KNMI voor dinsdag regen, ook inhoudelijk zal er weinig te beleven zijn. Omdat er nog steeds geen nieuw kabinet is, wordt er dinsdag een beleidsarme begroting ingediend. Normaal is door al het gelek al veel van de kabinetsplannen bekend, nu zijn er weinig plannen om gelekt te worden. En het beetje wat er nog te presenteren viel is gistermiddag via allerlei media al naar buiten gekomen.
Het grote wachten is op wat de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in hun regeerakkoord presenteren. De geruchten zijn zo dat die er over een ruime week zou kunnen zijn. Dan moet na een Kamerdebat Mark Rutte nog aangewezen worden als formateur en kan hij de posten verdelen en de bewindspersonen aanzoeken. Dat hoeft niet heel lang te duren, maar aangezien de koning op 10 oktober op staatsbezoek gaat naar Portugal en Rutte daarna een meerdaagse EU-top heeft kan de beŽdiging nog best eens pas eind oktober plaatsvinden. Het zou immers een beetje gek zijn om zolang de tijd te nemen voor een regeerakkoord om vervolgens de zoektocht naar de juiste mannen en vrouwen af te raffelen. Een goede screening voorkomt dat een nieuwe bewindspersoon vlak na de beŽdiging in de problemen kan komen doordat er compromitterende feiten uit zijn of haar verleden naar voren komen.
Wat Prinsjesdag dit jaar helemaal kaal maakt is dat de gebruikelijke Algemene Beschouwingen - het Tweede Kamerdebat over de begroting vlak na Prinsjesdag - niet doorgaan. Normaal geldt dit debat als het hoogtepunt van het politieke jaar, maar dit keer kiest de Kamer ervoor om het kruit droog te houden voor het debat na de Regeringsverklaring van het komende kabinet. Op zich logisch: ook in andere jaren waarbij de formatie nog bezig was met Prinsjesdag werd het debat uitgesteld. Bovendien is premier Rutte er na Prinsjesdag niet. Hij vertrekt dinsdag na al het ceremonieel naar New York om daar de 72e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen.
Het bijzondere aan Prinsjesdag is dat het traditionele ceremoniŽle elementen combineert met inhoudelijke politiek. Dat maakt de derde dinsdag van september toch meer dan een gewone feestelijke dag. Dit jaar is het ceremonieel - de rijtoer van koning en koningin door Den Haag, de troonrede in de Ridderzaal, de balkonscŤne op Paleis Noordeinde en het koffertje van de minister van FinanciŽn - uiteraard aanwezig. Maar de essentie van Prinsjesdag is dat er ook gepresenteerd wordt wat het regeerbeleid is in het komende jaar. En dat element ontbreekt nu volledig. En al krijgen we dat vrij binnenkort alsnog te horen, dan nog blijft het jammer dat we dit jaar een heel kale Prinsjesdag beleven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties