De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikelvrijdag, 15 september 2017

Zit de echte president van Europa in Brussel?
De Europese Unie heeft de wind mee en daarom is het nu tijd om stappen te zetten naar meer Europese integratie. Die boodschap bracht de Europese Commissie-voorzittter Jean-Claude Juncker woensdag in zijn State of the Union, de ‘troonrede’ voor het Europees Parlement waarmee hij het nieuwe Europese politieke jaar aftrapte.
Juncker heeft gelijk dat het na jaren van brandjes blussen het eindelijk de goede kant op gaat met de Europese Unie. De Griekse schuldencrisis is bezworen, de brexit heeft geen navolging gekregen en de populistische storm is gaan liggen. Verder loopt de onontbeerlijke Franse-Duitse motor achter de Europese samenwerking weer warm, dankzij de hernieuwde samenwerking tussen Parijs en Berlijn. En het is economisch volop zomer in Europa. Kortom, tijd om te oogsten, vindt Juncker.
Hoe ziet Juncker dat voor zich? Hij wil dat alle lidstaten de euro invoeren, er moet een Europese minister van Financiën komen, alle grote banken moeten onder toezicht komen van de Europese Centrale Bank en binnen de hele EU moet paspoortvrij kunnen worden gereisd. Ook moet de EU weer gaan denken aan het uitbreiden van het aantal lidstaten. Zowaar een ambitieus programma. Maar is het ook realistisch?
Op eigen kracht zal de Europese Commissie dit niet voor elkaar krijgen. Als ongekozen, hoogste ambtenaar van de EU mist Juncker de macht en het mandaat om de EU naar meer federalisme te duwen. Ook het Europees Parlement, tot wie Juncker woensdag sprak, heeft bij gebrek aan een Europese regering die het kan controleren weinig te vertellen. De enige Europese instantie die de EU in een bepaalde richting kan duwen is de Raad van Europa, de regeringsleiders van de EU-lidstaten, onder leiding van Donald Tusk. Maar de meeste regeringsleiders zitten niet te wachten op meer Europa. Zij willen niet nog meer nationale soevereiniteit overdragen aan Brussel.
Hoe beperkt de macht van de Europese Commissie is, in tegenstelling tot die van de Europese Raad, leert de recente geschiedenis. Elke existentiële crisis waar Europa mee worstelde, is bezworen door de regeringsleiders. De eurozone dreigde om te vallen door de Griekse problemen, het vluchtelingenprobleem groeide Europa boven het hoofd en het paspoortvrij reizen binnen de Schengenzone stond onder druk. Door ingrijpen van de Europese Raad, en niet door de club van Juncker, zijn die problemen opgelost.
Het is Junckers goed recht zijn visie op de Europese toekomst te geven, maar het is een misvatting te denken dat hij aan de knoppen van de besluitvorming zit. De Commissie is uitvoerder van wat is besloten en kan hoogstens uitnodigen tot een debat. Wie wil weten welke kant het op gaat, kan beter op Berlijn en Parijs letten dan op Brussel.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Hoe naief... De Griekse schuldencrisis is niet eens begonnen op te lossen: het schuldenniveau is nog even hoog als bij het begin van de crisis. De brexit is sowieso niet positief voor EU. Frankrijk is zo goed als failliet, Italië is zo goed als failliet, de ECB heeft geen middelen meer om iets aan een aanstaande crisis te doen. Nee, het gaat echt heel goed met Europa, nog even en de euro is gevallen.

Dhr. Simons, Franeker - maandag, 18 september 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties