De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikelwoensdag, 30 augustus 2017

Duitsers nemen zekere voor het onzekere
Met de moed der wanhoop heeft Martin Schulz in de aanloop naar de Duitse verkiezingen op 24 september de aanval gekozen. De kandidaat van de SPD voor het bondskanselierschap staat hopeloos achter in de peilingen en maakt waarschijnlijk geen schijn van kans tegen zijn christendemocratische rivaal Angela Merkel, die voor de vierde keer bondskanselier lijkt te gaan worden. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar politieke mentor Helmut Kohl die zestien jaar lang regeringsleider was.
Schulz verweet CDU-kanselier Merkel dit weekend dat ze haar gevoel voor realiteit heeft verloren en het contact met de burgers kwijt is. Merkel reageerde stoďcijns op de aanval en verwaardigde zich nauwelijks die te pareren. Waarom zou ze ook? Van het ‘Schulz-effect’ is al lang geen sprake meer. Bij zijn overstap eind vorig jaar van het Europees Parlement naar de Duitse nationale politiek was Schulz nog razend populair omdat hij na zijn Brusselse periode een relatieve buitenstaander was in Berlijn. Het enthousiasme voor de frisse nieuwkomer mocht niet beklijven omdat Schulz in ellenlange campagnetoespraken tot vervelens toe hamerde op het thema ‘sociale gerechtigheid’. Zeker, een belangrijk onderwerp. Maar Schulz liet er zich zo langdradig, vaag en in algemene termen over uit, dat het de harten van de sociaal-democraten niet sneller deed kloppen.
Nu valt de positie van Schulz ook niet te benijden. Hij moet campagne voeren tegen de politiek van een coalitieregering waar zijn SPD als junior-partner deel van uitmaakt en die dus medeverantwoordelijk is voor het gevoerde beleid.
Bij de verkiezingen over een kleine vier weken heeft Merkel weinig te duchten van haar opponenten van de SPD of de kleinere FDP en AfD. Dat heeft niet alleen te maken met de zwakte van haar rivalen, maar vooral met haar kracht en uitstraling waardoor ‘Mutti’ immens populair is. Met succes heeft ze haar partij naar links getrokken - denk aan haar vluchtelingenbeleid - waarmee de CDU stevig in het politieke centrum is genesteld. Ze trekt de stemmen van behoudende Duitsers maar ook van degenen die haar zien als de beste remedie tegen de uitdaging van het populisme. Helemaal na de verkiezing van de in Duitsland diep verafschuwde Donald Trump tot president van de Verenigde Staten wordt zij gezien als de vaandeldrager van het vrije, liberale Westen en behoeder van de beschaafde politiek.
In het rommelige tijdperk rond de brexit, met internationale uitdagingen die een Erdogan en een Poetin betekenen en een onvoorspelbare en isolationistische Trump in het Witte Huis nemen veel Duitsers het zekere voor het onzekere en kiezen ze voor een stabiele en ervaren regeringsleider. En dat is een begrijpelijke keuze.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties