De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 28 augustus 2017

Schipper Merijn Olsthoorn wint IFKS-titel
Heeg - De IFKS-titel in de A-klasse is gewonnen door de uit Amsterdam afkomstige Merijn Guus Olsthoorn (39). Voor de derde maal kwam hij dit seizoen zaterdag als eerste aan met de Emanuël uit Lemmer.
Voor Olsthoorn heeft de skűtsjetitel veel betekenis. Hij begon als achtjarige jongen in een Optimist, zoals zoveel jongeren. Vervolgens zeilde hij wedstrijden in een Splash, 420, 470, Regenboog en Laser. Ook deed hij aan zeezeilen. Met zijn vrouw Saskia zwierf hij rond in Europa en in 2009 voer hij in de Pacific.
Teamprestatie
In 2012 maakte hij zijn debuut als skűtsjeschipper in de IFKS. Met het oude SKS-schip van Earnewâld en met zijn zeilvrienden van zeilschool ‘t Vossenhol in Warmond promoveerde hij meteen naar de B-klasse.
Het jaar daarop werd hij derde en dwong opnieuw promotie af. In zijn eerste jaar in de eredivisie eindigde hij net als vorig jaar als achtste. In 2015 eindigde hij als derde in het eindklassement.
Zijn eerste titel is een bekroning van jarenlang hard werken, legt Olst-hoorn uit, die in het dagelijks leven strategisch adviseur is bij de Telegraaf Media Groep. ,,Dit is de kracht van het team. We zijn altijd op zoek naar hoe we slimmer en sneller kunnen zeilen. En dit is nu het resultaat”, aldus de kampioen. ,,We hadden dit ook niet kunnen doen als onze vriendinnen er niet zo achter stonden. Gaan we weer een weekend naar Fryslân om te klussen en om te trainen. Ik ben erg trots op mijn team.”
Onbedreigd
In de slotwedstrijd op het IJsselmeer bij Lemmer, de thuishaven van de Emanuël, voer Olsthoorn onbedreigd naar de overwinning. Sikke Heerschop kon hem met zijn Wylde Wytse uit Rotterdam niet bedreigen en werd tweede. Dankzij deze prestatie voorkwam hij degradatie naar de B-klasse.
Hetzelfde gold voor de nummer drie in de baai van Lemmer: Klaas Kuperus van de Zes Gebroeders uit Makkum. De onttroonde kampioen van vorig jaar stond met nog een wedstrijd te gaan op degraderen.
,,Lokkich koene wy der hjoed noch om sile, oars hiene wy ferline jier yn de B-klasse meidwaan moatten”, constateerde Kuperus nuchter. Hij werd uiteindelijk negende in het eindklassement.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 28 augustus

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties