De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikelzaterdag, 26 augustus 2017

Bewegen, goed voor meer dan eigen fysiek
Voor wie niet wil of kan sporten, is het advies van de Gezondheidsraad een verademing dan wel een geruststelling. We moeten meer bewegen, luidt het advies, maar dat hoeft niet te betekenen dat Nederland massaal naar de sportschool moet. Een stevige wandeling is ook goed, of onkruid wieden en stofzuigen. Pak die beweging waar je maar kan, aldus de Gezondheidsraad. Dus ga met de trap in plaats van met de lift. Leg kleine afstanden met de fiets af en niet met de auto. En wie thuis even een kwartiertje over heeft, kan bijvoorbeeld beenspieren trainen met ‘muurzitten’ of een paar balansoefeningen doen.
Het gaat de Raad er ook niet om dat heel Nederland records gaat breken of stevig met de spierballen kan gaan rollen. Het gaat erom dat het goed is voor het lichamelijke welbevinden. Immers: een auto die lang stilstaat, roest ook vast. Honderdvijftig in de week uur matig bewegen, bijvoorbeeld door wandelen of fietsen, is goed - gecombineerd met twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten. Dit verlaagt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, symptomen van depressie en bij ouderen botbreuken.
De belangrijkste les van de Gezondheidsraad is: voorkom veel stilzitten, bewegen is goed en meer bewegen is beter. Nu zijn er mensen die niet in de gelegenheid zijn om meer te bewegen maar voor wie dat wel kan, is het advies van de Gezondheidsraad een must. De Romeinse dichter Juvenalis schreef al: mens sana in corpore sana oftewel: een gezonde geest huist in een gezond lichaam.
Het menselijk lichaam is natuurlijk ook gemaakt om te bewegen. Vroeger was voor alle handelingen, thuis en op het werk, fysieke inspanning noodzakelijk. Door machinalisering en automatisering is dit fysieke ons veelal uit handen genomen. Veel werknemers brengen hun arbeidzame leven voornamelijk door achter een beeldscherm en ook thuis hebben handige apparaten ons allerlei werk uit handen genomen. Maar het lichaam sputtert nu wel tegen.
Nu is het advies van de Gezondheidsraad alleen gericht op het gezond houden van ons eigen lichaam. Maar de aansporing om meer te bewegen kan meer resultaten hebben dan een verbeterd individueel lichamelijk welbevinden.
Want als we meer naar buiten gaan voor een wandelingetje of om in de tuin wat werk te verrichten komen we ook vaker de mensen om ons heen tegen. Er gaat niets boven een ontmoeting of gesprek in levenden lijve. Al is het maar een praatje over het weer. Want kennis van de ander kweekt inlevingsvermogen. En wie meer wil bewegen op kantoor kan een extra rondje koffie halen. Goed voor de collegialiteit - en ook voor het werk. Wie weet welk goed idee er door een praatje bij de koffieautomaat ontstaat. Op deze manier is meer bewegen niet alleen goed voor ons zelf - maar ook voor ons allen als maatschappij.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties