De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelmaandag, 21 augustus 2017

Rust in Witte Huis na vertrek van Bannon?
Het is onderhand nauwelijks bij te houden wie er inmiddels het Witte Huis is uitgevlogen. Donald Trump heeft in de zeven maanden dat hij president van de VS is al afscheid genomen van een nationaal veiligheidsadviseur, woordvoerders, persvoorlichters, adviseurs en een stafchef. Ook heeft hij FBI-baas James Comey de laan uitgestuurd. Trump eist volledige loyaliteit en als hij dat niet krijgt, volgt ontslag.
Vorige week trok Trump de stekker uit de raad van industriŽle leiders die hij om zich heen had verzameld nadat de ene na de andere bestuurvoorzitter was opgestapt uit onmin over Trumps weigering het ultranationalistische geweld in Charlottesville klip en klaar te veroordelen.
Vrijdag vond de meest ingrijpende aderlating plaats met het vertrek van top-strateeg Steve Bannon. De uiterst rechtse Bannon is met zijn weerzin tegen globalisering en vrijhandelsverdragen een uitgesproken voorstander van economisch nationalisme. Hij was de geestelijk vader achter het inreisverbod van moslims uit zeven landen en van de muur met Mexico om illegale immigratie tegen te gaan. Ook de scherpe aanvallen van Trump op de gevestigde media kwamen uit de koker van Bannon.
Het is niet precies duidelijk wat de directe aanleiding voor het ontslag is, maar het lijkt er op dat stafchef John Kelly van Bannon afwilde omdat hij voor onenigheid en tweespalt binnen het Witte Huis zorgde en het Republikeinse partijkader tegen Trump in het harnas jaagde.
Of met het vertrek van Bannon de rust terugkeert in het Witte Huis, zoals Kelly hoopt, is afwachten. Duidelijk is wel dat de kring van vertrouwelingen om Trump heen steeds kleiner wordt en vooral uit familieleden bestaat met een prominente rol voor dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner.
Trump lijkt zich steeds meer te isoleren, waardoor het uitvoeren van zijn agenda steeds problematischer wordt. Zo ontbeert hij met het opheffen van de industrieraad belangrijke steun uit het bedrijfsleven om zijn infrastructurele plannen en belastinghervormingen door te voeren. Zijn conflict met de FBI en de CIA heeft er toe geleid dat er wordt gelekt vanuit de veiligheidsdiensten - bijvoorbeeld over mogelijk dubieuze contacten met Rusland - waardoor zijn beleid wordt ondermijnd.
Trump is veel energie en tijd kwijt met het bezweren van personele crises in het Witte Huis en ruziemaken met media en inlichtingendiensten. Dat gaat ten koste van effectief regeren. Ondanks zijn grote woorden heeft Trump nog maar weinig verkiezingsbeloften ingelost. Toen zijn voorganger Barack Obama zeven maanden in het Witte Huis zat, begon hij aan het beteugelen van Wall Street vanwege de kredietcrisis en legde hij de basis voor een revolutionair nieuw zorgstelsel, Obamacare. Trumps staat van dienst steekt daarbij vergeleken maar magertjes af.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties